latinica  ћирилица
18/06/2019 |  13:10 ⇒ 19:58 | Аутор: СРНА

Без сагласности о дневном реду ванредне сједнице ПД ПСБиХ

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Небојша Радмановић изјавио је данас Срни да на сједници Колегијума овог дома у својству комисије није у потпуности усвојен дневни ред ванредне сједнице која је прекинута у петак, 14. јуна, и најавио да посланици СНСД-а неће присуствовати наставку те сједнице.

- Наш став је да нећемо да учествујемо док се не испуне услови. Ми захтијевамо редосљед, а то је да се прво изабере Комисија за избор Савјета министара, а онда остала радна тијела и онда можемо да радимо пуним капацитетом - појаснио је Радмановић.

Према његовим ријечима, они који траже хитне сједнице и оптужују СНСД за неки нерад у парламенту заборављају да су они спријечили да буде конституисана Комисија за избор Савјета министара и да почне да ради.

- Они су побркали лончиће. Ми мислимо да хитно треба изабрати Савјет министара и одмах све остало почиње да ради. Тешко парламент у овом сазиву са оваквом већином може да разматра оно што садашњи Савјет министара у техничком мандату предлаже - нагласио је Радмановић.

Према његовом мишљењу, није могао да буде јединствен став о наставку ванредне сједнице нити је то потребно, јер је то пословнички ријечено, односно сједница мора да буде настављена тамо гдје је прекинута.

- То може да изазове другу врсту проблема јер се на други начин гласа у наставку сједнице. Вјероватно ће бити усвојен дневни ред, јер да би он био оспорен у другом кругу гласања треба 10 гласова против. Сада се не види 10 ентитетских гласова против. Ако нас нема, може да прође дневни ред - појаснио је Радмановић.

Он сматра да то само прави проблеме БиХ, јер они којима су "пуна уста БиХ" уствари само праве проблеме у функционисању БиХ.

Према његовим ријечима, став СНСД-а о неучествовању у наставку ванредне сједнице Представничког дома може да се и промијени уколико политичке партије и њихови лидери прихвате да се иде на избор Савјета министара.

- У таквој ситуацији ова сједница постаје непотребна јер би тачке дневног реда које су они предложили редовно долазиле са бољим материјалима него што су они предложили. Ако не буде тога, онда ми не идемо и не учествујемо у наставку сједнице - поновио је Радмановић.