latinica  ћирилица
18/06/2019 |  13:50 ⇒ 13:52 | Аутор: СРНА

Почела санација клизишта у Божурској улици на Лаушу

Предузеће Грађење Ђурић је по налогу градског Одјељења за инспекцијске послове почело са уклањањем земљишта које је пријетило да угрози објекте у Божурској улици у бањалучком насељу Лауш.
Почела санација клизишта у Божурској улици на Лаушу - Фото: СРНА
Почела санација клизишта у Божурској улици на ЛаушуФото: СРНА

 Начелник Одјељења за инспекцијске послове Јанко Кецман рекао је Срни да су обилне падавине узроковале клизиште које је покренуло већу количину земљишта и пријетило да угрози стамбени и помоћни објекат у Божурској улици.

Кецман је рекао да је ово одјељење ангажовало стручњака грађевинске струке који је дао приједлог за санацију терена и према којем ће са ове локације бити уклоњено око 700 метара кубних земљишта.

- Осим овога, у задњих десетак дана је на још три локације почело отклањење опасности од клизишта и то у насељу Лауш у Карађорђевој улици, као и у насељима Бочац и Кола - рекао је Кецман.

Он је истакао да се у сва три случаја ради на хитном отклањању опасности по људе и објекте, односно на одвожењу земље и припреми терена за санацију, коју су власници парцела дужни да сами изведу.

Ресорно одјељење је, анализирајући случајеве гдје се појављују клизишта, дошло до закључка да је у већини случајева главни узрочник људски фактор због нестручног и неадекватног извођења радова на терену на којем се гради.

- Још једном апелујемо на власнике објеката гдје је могуће да дође до клизишта, да приликом било каквих радова обавезно ангажују стручњаке који ће утврдити да ли постоји опасност или не - поручио је Кецман.