latinica  ћирилица
18/06/2019 |  14:01 ⇒ 19:58 | Аутор: СРНА

Радмановић: Није било уплитања чланова ПИК-а како формирати власт

На састанку политичких директора чланица Управног одбора ПИК-а са члановима Заједничког колегијума парламента БиХ заузет је став да треба формирати власт на нивоу БиХ, али није било уплитања чланова ПИК-а како треба радити, што је добро, јер је то унутрашње питање БиХ, изјавио је замјеник предсједавајућег Представничког дома парламента БиХ Небојша Радмановић.
Небојша Радмановић - Фото: РТРС
Небојша РадмановићФото: РТРС

- Није било ријечи о формирању Савјета министара, осим да то треба учинити. Био је један амбасадор који је говорио да треба да почне да ради парламент, знамо и зашто и ко га је наговорио на то - рекао је Радмановић Срни.

Према његовим ријечима, свих шест чланова Заједничког колегијума изнијели су различите ставове о БиХ и о начину изласка из кризе.

- Било је оних који мисле да је ОХР добродошао и оних који, као и ја, мисле да није добродошао и да је већ требало да оде одавде. Они који мисле да је добродошао подсјећају да ОХР треба да предузима одређене мјере, против чега смо ми који сматрамо да ОХР треба да оде - навео је Радмановић.

Према његовом мишљењу, разлика је и у томе што једни причају о прошлости, а треба да се говори о будућности и како да се изађе из кризе.

- То је формирање Савјета министара колико ове или идуће седмице, а онда које мјере предузимати да се даље ради како би били задовољни грађани БиХ. То је пут као ЕУ и у оквиру тога нови Изборни закон, за који се залажу Хрвати - појаснио је Радмановић.

Он је додао да су неки чланови ПИК-а говорили о томе да не треба формирати резервни састав полиције.

- Мислим да они уопште нису разумјели о чему је ријеч. Високи представник у БиХ Валентин Инцко није нам дао да одговоримо на такве и друге ставове - рекао је Радмановић.

Он наводи да је било веома мало ријечи о ЕУ, о чему је добро говорио шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк и да је то оно о чему су сви већ сагласни.

Радмановић истиче да се побунио што је сједницу Управног одбора Савјета за спровођење мира у просторијама парламента држао Инцко јер мисли да су парламентарци у њиховим просторијама домаћини, а да су они гости, а не обрнуто.