latinica  ћирилица
18/06/2019 |  14:06 | Аутор: СРНА

Голић: За ублажавање климатских промјена очекује се 14 милиона долара

Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић оцијенила је да је од изузетне важности да Зелени климатски фонд одобри пројекат од 14 милиона долара из области адаптације, а чији је циљ ублажавање климатских промјена у сливовима ријека Босне, Сане и Уне.
Сребренка Голић - Фото: РТРС
Сребренка ГолићФото: РТРС

Пројекат је овој међународној институцији предат на увид, а очекује се да би могао да буде оперативан средином наредне године.

- У разговору са представницима Глобалног фонда за животну средину потврђено је да ће мултисекторски пројекат из области климатских промјена и биодиверзитета, чија је вриједност три милиона долара, а који се односи на заштићена подручја у БиХ, бити оперативан 2020. године, уз обавезу повећања броја заштићених подручја у БиХ, у складу са ранијим споразумима и преузетим обавезама - рекла је Голићева, која предводи делегацију БиХ на Конференцији УН у њемачком граду Бону.

Голићева, која је контакт особа за Зелени климатски фонд, захвалила је представницима овог фонда на одобреном пројекту из области митигације, који износи 17,3 милиона долара гранта за енергетску ефикасност у сектору јавних објеката, саопштено је из Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске.

Голићева је информисала представнике Оквирне конвенције УН о климатским промјенама да је у току израда четвртог националног извјештаја према овој конвенцији, те да се интензивно ради и на иновирању Стратегије ниско-карбонског развоја и прилагођавања на климатске промјене БиХ, која ће узети у обзир нове циљеве до 2030. године, чиме ће БиХ створити предуслове за будућа бесповратна средства.

- Ови циљеви су претходно дефинисани на глобалном нивоу ради митигације климатских промјена, односно с циљем смањења емисије стакленичких гасова, те наставка смањења изложености БиХ екстремним посљедицама које се очитују кроз поплаве, пожаре и суше, а које су се десиле у протеклом периоду - рекла је Голићева.

Конференција о климатским промјенама у Бону почела је јуче и трајаће до 27. јуна, а током низа пленарних засједања, састанака и преговарачких сесија биће дефинисани оквири за даље сузбијање емисије стакленичких гасова, убрзавање напора за изградњу отпорности и обезбјеђивање да се политике у области климе заснивају на чврстим темељима најбоље доступних знања и праксе.

На овој конференцији учествује 185 земаља, а укупан број учесника премашује 4.100.