latinica  ћирилица
18/06/2019 |  14:52 | Аутор: СРНА

Веритас: Најстарија идентификована жртва имала 88 година

Документационо-информативни центар Веритас објавио је имена 11 српских жртава из протеклог рата у Хрватској, које су идентифковане недавно у Заводу за судску медицину у Загребу, од којих је најстарија имала 88 година.
Веритас (фото: veritas.org.rs) -
Веритас (фото: veritas.org.rs)

Ова организација је објавила имена, старост, вријеме и мјесто страдања, због свог залагања за принцип да "свака жртва мора имати име".

Веритас у саопштењу наводи да су у Горњем Селишту и Петрињи ексхумирана по два лица, а по једно у Глини, Шашу, Шибенику, Врбовљанима, Водотечу, Грачацу и Вуковару.

Међу идентификованима су Раде Опачић /88/ из Лушчана код Петриње, Вукашин Хинић /84/ из Залужнице код Врховина, Љубан Медаковић /58/ из Шаша код Костајнице, Петар Вукићевић /61/ из Драготине код Глине, Анка Лукић /64/ из Церовца код Грачаца и Јелица Мркобрад /59/ из Врела Утиње код Војнића.

Ове цивиле су у хрватској акцији "Олуја" убили припадници хрватске војске или пљачкаши од 6. до 13. августа 1995. године у својим кућама и двориштима, које нису хтјели напустити.

Међу идентификованима су и Мара Шпановић-Зец /70/ из Бовића код Вргинмоста и
Недељко Џеверлија /48/ из Шаша код Костајнице, обоје цивили, погинули 5. и 6. августа од хрватских граната у избјегличкој колони.

Идентификован је и Гојко Пуцаревић /39/ из Смртића код Окучана, који је, као припадник Српске војске Крајине убијен у хрватској акцији "Бљесак" 2. маја 1995. године од хрватске војске у пробоју кроз Нову Варош према Републици Српској.

Идентификован је и Предраг Ракић /24/ из Вуковара, којег су као цивила за вријеме Вуковарске битке, са још неколико Срба, 1. октобра 1991. године из склоништа једне стамбене зграде на Славији одвеле хрватске "зенге", од када му се изгубио траг.

Међу идентификованима је и Јово Вујасиновић /27/ из Ивошеваца код Книна, који је, као припадник Територијалне одбране 17. маја 1992. године упао у минско поље на подручју Велике Главе са још двојицом сабораца, који су се, иако тешко рањени, успјели извући, а њему се изгубио сваки траг.

Веритас наводи да је Министарство хрватских бранитеља у званичном саопштењу навело да су "идентификовани посмртни остаци 11 особа из домовинског рата, који су ексхумирани из масовних, појединачних и асанацијских гробница с подручја Бродско-посавске, Сисачкомословачке, Шибенско-книнске, Вуковарко-сријемске и Задарске жупаније".

Веритас напомиње да је у задњих 18 година из заједничких, масовних и појединачних гробница, укључујући и ексхумације у организацији самих породица, ексхумирано укупно 1.600 српских жртава из Хрватске и бивше Републике Српске Крајине и то на подручју Хрватске /1.494/, БиХ /87/ и Србије /19/, од чега је до сада идентификовано 1.214 посмртних остатака.

Уз напомену да Хрватска трага још за 1.482 нестала лица, те посмртним остацима 411 погинулих лица, што укупно чини 1.893 нерјешена случаја из "домовинског рата", "Веритас" истиче да на свом списку несталих има још 1.766 особа српске нациналности који су нестали у периоду 1991–1995. на подручју Хрватске и бивше Републике Српске Крајине.

Међу несталима је 1.273 цивила, од чега 485 жена.

Веритас истиче да располаже поузданим подацима за још 163 регистрована гробна мјеста у којима се налазе неидентификовани посмртни остаци смртно страдалих Срба на том подручју и у истом периоду, који и 24 године по престанку рата, искључиво због опструкције хрватске стране, чекају на ексхумације.