latinica  ћирилица
18/06/2019 |  15:21 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

Костајница послије поплава: Живот се враћа, штета санира

У Костајници је укинута одлука о ванредној ситуацији, која је била проглашена због поплаве. Ситуација се у овој локалној заједници стабилизује, а у току је процјена и санација штете. Влада Српске овој општини одобрила je 200.000 KM за хитне мјере опоравка од поплава.

У Костајници и данас санација штете од посљедње поплаве. Све дежурне службе су на терену. Пумпе и сушилице распоређене су по заплављеним објектима, а наноси блата чисте се са улица и из дворишта.

- Ситуација је врло тешка. Већ два дана смо на терену. Tренутно сређујемо вртић у Костајници, да дјеца могу похађати вртић - каже Синиша Глушица, командир ТВЈ Костајница.

Водена бујица попловила је и двориште Основне школе Петар Мећава. Наноси блата и муља још се налазе у школском дворишту, па је управа одлучила да школску годину заврше три дана раније.

- Због безбједнисти ученика, и њиховог здравља одлучили смо да школа заврши. Министарство ће данас бити обавјештено о свим детаљима - каже Миланко Дејановић, директор ОШ "Петар Мећава". 

Штету санирају и становници чији домови су били под водом. Душан Радомировић каже да је уз помоћ врећа с пијеском, успио да спријечи продор воде у кућу. Међутим, штета коју је набујала Тавија нанијела његовом домаћинству је огромна.

- То ће споро ићи пошто је земља влажна и мокра, а и сила је тога нанесено, тако да ћемо данима то морати крчити - истиче Душан Радомировић. 

Велику штету бујичне воде нанијеле су и привредним субјектима са подручја општине Костајница. Дрвопрерађивачко предузеће Јошне из Костајнице, које запошљава 51 радника, било је под водом.

-  Вода је била висока 70 цантиметара, поплављен је комплетан круг предузећа. Под водом су били пелет, елементи и сушара, све машине су биле под водом и штета је огромна - истиче Елена Кордић из предузећа Јошне у Костајници.  

У току је санација три моста. Дио регионалног пута Костајница-Приједор, саниран је и проходан. Помоћ Костајници стићиће од Фонда солидарности за обнову Српске, и то у износу од 200.000 КМ.

- Та средства морамо употребити за санацију, односно изградњу, имамо три моста, путну инфраструктуру. Средства ће свакако бити корисна - ријечи су 3Драге Бундала, начелника општине Костајница.

Поред помоћи намјењеној Костајници, из Фонда солидарности биће издвојено и 500.000 КМ за помоћ граду Приједору, за санације поплављених подручја и штете настале током мајских поплава.