latinica  ћирилица
18/06/2019 |  15:21 ⇒ 19:49 | Аутор: СРНА

Србија даје 1,5 милиона КМ за изградњу 25 противградних станица у Српској

Влада Србије издвојиће од 700.000 до 800.000 евра за изградњу 25 противградних станица и антенских стубова у Републици Српској са којих ће се штити подручја у Србији уз Дрину, изјавио је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије Бранислав Недимовић.

Недимовић и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић, који су данас у Београду потписали меморандум о изградњи 25 противградних станица, изразили су задовољство што су успјешно реализовани вишемјесечни напори два министарства.

Пашалић је навео да је ријеч о 25 локација за аутоматске противградне станице које ће бити постављене на подручју 10 локалних заједница у Српској, од Зворника до Рудог. 

- Ми смо већ одредили те локације јер је то углавном земљиште које је власништво предузећа Шуме Републике Српске и неће бити проблема правне природе око преноса власништва - рекао је Пашалић.

Према његовим ријечима, у Републици Српској су одређене и локације за комуникационе стубове. 

- Ријеч је о аутоматским системима без људских посада и можемо практично веома брзо да уђемо у саму инсталацију тих система. Очекујем да ћемо до краја године моћи да инсталирамо неколик тих лансера - рекао је Пашалић.

Он је напоменуо да ће ове станице, практично, бити дио противградног система Републике Српске који се састоји од неких 300 аутоматских станица и два радара.

Пашалић је рекао да ће тим системом Република Српска моћи да брани дио Подриња, не само на територији Србије, него и уз Дрину на подручју Српске.

Недимовић је навео да је дио од Малог Зворника до Бајине Баште и Љубовије био годинама изложен градоносним облацима и да су те општине због тога имале посебне субвенције Владе Србије.

Он је рекао да послије распада Југославије у противградну заштиту овог подручја није улагано, те захвалио колегама из Републике Српске што су прихватиле да помогну.

Према његовим ријечима, договор о противградној заштити доказује да се кроз посебне односи Српске и Србије могу ефикасно рјешавати животни проблеми.

Недимовић је рекао да надлежни у Српској и Србији треба да направе студију и процијене трошкове који ће отприлике износити између 700.000 евра и 800.000 евра. 

- Финансираће се из буџета Србије и даћемо све од себе да систем буде у функцији за следећу годину - рекао је Недимовић.