latinica  ћирилица
18/06/2019 |  15:24 | Аутор: Б92

Вучић: Чвршћи су Срби са КиМ него што то многи мисле

Предсједник Србије Александар Вучић на конференцији за медије истакао је да Србија неће трпити придике о поступцима од људи упитног морала.
Александар Вучић (Фото:Tanjug:/Димитрије Гол) -
Александар Вучић (Фото:Tanjug:/Димитрије Гол)

Вучић је рекао да га не брине што поједини српски политичари са КиМ позивају представнике Српске листе да се "одрекну државе и Вучића", јер они то, каже, слушају од странаца сваки дан и нико их на то није натјерао, већ га брине што им придике држе људи осуђени за силовање.

- Лидери нама противничких политичких сранака на КиМ су они који су, и то не Албанци него Срби, силовали двије српске дјевојчице у Грачаници. Реијч је о извјесном Чичку, који је за то осуђен на седам година робије, а три је одлежао. И тај нам држи придике и соли памет како треба да се понашамо на КиМ - рекао је Вучић, одговарајући на питања новинара.

Он је упитао да ли је порука "да се и ми тако понашамо, да силујемо?"

- Чвршћи су Срби са КиМ него што то многи мисле. То што ће такви да их тјерају да се одрекну државе... - додао је Вучић.

Упитан да прокоментарише то што се хрватска опозиција током преговарачког процеса никада није жалила Бриселу на своју државу, чак и када је било евидентно да су угрожена права Срба у Хрватској, док се у Србији опозиција свакодневно жали на своју државу, Вучић је одговорио да је то питање националне свијести.

- Код нас је у току широки процес националне консолидације, без угрожавања права других, већ подизањем сопствене свијести и економски убрзаним развојем. Вјерујем да ћемо и тај проблем умјети да ријешимо - подвукао је Вучић.

Питање новинара телевизије Н1 како је замјеник градоначелника Горан Весић дошао до преписке уредника и запослених на тој телевизији, а која, како је Весић јуче објавио, садржи упутство како да га нападају, предсједник Србије Александар Вучић схватио је као потврду аутентичности те преписке.

- Је л' то истина? Значи истина је оно што пише како да нападате Весића? Значи стварно је истина оно што је Весић објавио? Изненадио сам се, мислио сам да то није истина - рекао је предсједник Србије одговарајући на питање новинара Н1 како је могуће да је Весић дошао до маила који је интерна комуникација.

Предсејдник Србије је изразио чуђење да је та преписка уопште аутентична, будући да се, како је рекао, њом тражи хајка на замјеника градоначелника.

Он је закључио да је једино питање како је замјеник градоначелника дошао до преписке уредника и запослених на Н1 - ако је дошао незаконито, мораће, каже Вучић, да одговара, а ако му је дао неко од запослених на тој телевизији - онда Н1 телевизија треба да објасни људима зашто на такав начин води (уређивачку) политику.

Замјеник градоначелника Београда Горан Весић објавио је у понедјељак на свом фејсбук профилу "упутство", које је, како је написао, Драган Шолак наложио новинарима Н1 телевизије преко директора те телевизије Југослава Ћосића, а са циљем да га нападају.

Такође је указао да је документ добио од пријатеља запослених на тој телевизији.