latinica  ћирилица
18/06/2019 |  15:29 ⇒ 17:45 | Аутор: РТРС

Бијељина: Упис за 300 студената

У току је конкур са упис студената на јавне факултете у Српској који ће трајати до 28.јуна. На факултетима у Бијељини може бити уписано више од 300 студената на први циклус студија, а биће организовани и други и трећи студијски циклуси.

Највише студената 155 уписује Педагошки факултет, на Факултету пословне економије има мјеста за 98 бруцоша, Одјељење Правног факултета уписује 60, а пољопривредног 40 студената. Педагошки факултет школује будуће просвјетне раднике, на три смјера и сва три студијска циклуса.

- На први циклус, разредна настава, предшколско васпитање и техничко образовање и информатика, на други циклус  имамо мастер студиј разредне наставе, техничко и информатике, исто тако и предшколско образовање и васпитање, и од прошле године смо кренули са трећим циклусом, докторским студијама на разредној настави - истиче декан Педагошког факултета Далибор Стевић. 

На Факултету пословне економије рачунају да ће попунити уписну квоту. Теоријска знања студената потпомогнута су практичном наставом у привредним предузећима која помаже њиховом запошљавању .

- Већина тих студената који неке двије седмице проведу у фирмама, са којима факултет има потписану сарадњу, чак и још док су четврта година, а и по завршетку студија у тим фирмама. Имамо једну бијељинску фирму у којој је сада преко 40 наших дипломираних студената нашло запослење - тврди Весна Петровић, декан Факултета пословне економије.

Студенте поред квалитета наставе коју овдје добијају за студирање у Бијељини често мотивише и велика уштеда коју доноси школовање у родном граду.

- Желим да студирам Факултет пословне економије, спољне трговине, финансије и царина. Прије свега зато што ми је овдје близу и не морам да путујем и да се сналазим у другим градовима, овдје ми је ближе и економичније - каже студенткиња Тамара Чорић, а њен колега Александар Панић слично размишља:

- Завршио сам средњу ветеринарску школу и у том неком смјеру да наставим. Нисам имао баш неких услова да наставим даље у неки већи град, Бијељина је била релативно близу, а и јефтинија па сам се одлучио за пољопривредни факултет - поручује Александар Панић.

Иако су демографске прилике такве да се број студената смањује из године у годину, на јавним вискошколским установама у Бијељини вјерују да ће имати довољан број студената за квалитетно организовање наставе.