latinica  ћирилица
18/06/2019 |  16:04 ⇒ 17:44 | Аутор: СРНА

РУГИП: Циљ - развој система информационо-комуникационих технологија

У Бањалуци је данас представљен стратешки оквир за развој система информационо-комуникационих технологија у раду Републичке управе за геодетске имовинско-правне послове за наредни десетогодишњи период.

Директор РУГИП-а Босиљка Предраговић истакла је да је овај документ од изузетног значаја за РУГИП јер је циљ да електронски сервиси буду што кориснији за грађане и институције у Српској. 

- Наш циљ јесте и да грађани Републике Српске имају што бољи сервис јер је РУГИП сервис грађана, али и да институцијама буде олакшан рад. Вјерујем да ћемо спровођењем акционих планова реализовати све што нам је важно за напредак у раду -  рекла је новинарима Предраговићева.

Говорећи о успостављању катастра непокретности у Српској, Предраговићева је навела да је ово дуготрајан процес и да је од 2014. године успостављен у 266 катастарских општина, а да се тренутно излаже у њих 40.

Помоћник министра управе и локалне самоуправе Републике Српске Славица Лукић нагласила је да Министарство подржава активности којим се доприноси унапређењу система дигитализације с циљем побошљања ефикасности у пружању услуга. 

- На располагању смо за даље учешће у реализацији наведеног документа - рекла је Лукићева.

Замјеник директора Републичке управе цивилне заштите Дарко Љубоје сматра да је важно да Српска има јединствен регистар са што тачнијим подацима. 

- Тиме ће грађани на једном мјесту имати све што је потребно. Важно је да и остале институције крену са реализацијом оваквог пројекта - рекао је Љубоја.

Помоћник директора РУГИП-а Станко Свитлица рекао је да је РУГИП опредијељен за израду интегрисаног информационог система који ће бити свеобухватан, поуздан и одржив.