latinica  ћирилица
18/06/2019 |  16:08 ⇒ 19/06/2019 | 09:11 | Аутор: РТРС

Мале матуре - експеримент за 2021. годину када постаје обавезна

У 91 основној школи спроведена је експериментална мала матура из математике и српског језика. Ово је припрема за 2021. годину када ће мала матура бити обавезна. Ученици из Херцеговине и овај пут били су најбољи.

Мали матуранти из Херцеговине и ове године су бриљирали у областима математике и српског језика. Ученици Требињске основне школе "Вук Караџић" који су учествовали на експерименталном тестирању мале матуре, годинама нижу одличне резултате и на републичким такмичењима.

- Та мала матура је општи утисак из свих ових разреда, уопште шта смо научили, и то је важно за упис у Средњу школу, јер није важно тренутно, већ опште знање - каже Спасоје Кукурић, ученик ОШ "Вук Караџић" Требиње, док његова  школска другарица Ника Кулушић каже:  

- Мислим да је то добар начин да ми при завршетку Основне школе не заборавимо неке ствари. Што се тиче важности није још увијек у пуној снази, неће нам значити за упис у Средњу школу, али значиће нам свакако као припрема за веће и теже тестове који нас очекују у животу, али и за контролне у Средњој школи који су много тежи од ових сада - истиче Ника.

Четири основне школе са подручја херцеговачке регије учествовале су у пројекту Мала матура. О битности овога пројекта најбоље говоре резултати излазности ученика на тестирање.

- Ове године на подручју Херцеговине излазност је била око 95 одсто, што говори да је више дошло на малу матуру него редовно дође у школу ученика, у процентима када се упореди. Припреме су изузетно озбиљне, сваке године посебно тестатори и исправљачи имају обуку, ове године смо то рутински одрадили, без иједног проблема - истиче Драган Мрдић,  директор ОШ Вук Караџић, предсједнк Актива директора херцеговачке регије и члан Регионалне комисије провођења мале матуре.

На подручју Сарајевско – романијске регије мала матура је показала да су резултати из математике, код ученика, нешто слабији него претходних година.

- Не можемо рећи да је то реалан и репрезентативан узорак јер 20 школа је у нашем активу и нису све провеле малу матуру, већ неколицина и није резултат, није ни узорак који је компарабилан са републичким просјеком. Оно што је нама важно у образовању јесте да се ове године и наредне када ће се епкспериментално спроводити мала матура јесте да се извјежбају процедуре и провођење истих - поручује Данијела Мрда, директорица ОШ "Свети Сава" Источно Сарајево.

Министарство просвјете најавило је да ће мала матура у свим основним школа у Републици Српској највјероватније бити уведена школске 2021/2022. и утицаће на упис ученика у средње школе.