latinica  ћирилица
18/06/2019 |  16:09 ⇒ 20:00 | Аутор: СРНА

Амбасада Русије: Коминике пристрасан, приоритет формирање Савјета министара

Руска Федерација није се придружила коминикеу Управног одбора Савјета за спровођење мира, јер је "документ, нажалост, пристрасан и једносмјеран, не одражава стварну ситуацију у БиХ, не покрива актуелне проблеме и у суштини не доприноси јачању међуетничког помирења и конструктивног дијалога, тражењу компромиса за унутрашња питања у земљи", саопштено је из Амбасаде Русије у БиХ.
Амбасада Русије у БиХ -
Амбасада Русије у БиХ

- Убијеђени смо да је приоритетан задатак завршетак сувише одуговлаченог процеса формирања Савјета министара на основу резултата општих избора без икаквих вјештачких условљавања. Управо то би омогућило наставак социјалних и економских реформи у БиХ ради побољшања квалитета живота свих њених народа, олакшавање функционисања других органа власти - истиче се у саопштењу из Амбасаде Русије у БиХ.

У саопштењу се позивају све стране да буду уздржане од неодговорне реторике, да теже поштовању законитих интереса свих у БиХ, да се окрене изградњи повјерљивих односа и сарадњи заснованој на узајамном поштовању у складу са принципима Општег оквирног мировног споразума, те де се фокусирају на заједничкој агенди.

- Као држава-гарант Општег оквирног мировног споразума инсистирамо на досљедном поштовању прописаних у дејтонским документима уставних темеља којим се регулишу права и надлежности три конститутивна народа и два ентитета БиХ који немају алтернативу - поручили су из Амбасаде Русије у БиХ.

Сматрају да су неосновани и неприхватљиви напади на правосудне органе БиХ у посљедње вријеме, а који су се нашли и у тексту коминикеа.

- Овим институцијама треба да буду обезбијеђени услови за независан, професионалан и ефикасан рад како би могли да испуњавају своје обавезе без икаквог вањског уплитања и притиска, укључујући и међународну заједницу. Жао нам је да се наставља ерозија јединства међународне заједнице у вези са БиХ и губитка конструктивних и непристрасних приступа према њима - истиче се у саопштењу.

Покушаји да се БиХ врати под вањско управљање немају перспективе и коче процес стабилизације у земљи, наводи се у саоопштењу и оцјењује да је неопходан наставак дјеловања како би што прије била затворена Канцеларија високог представника у БиХ.