latinica  ћирилица
18/06/2019 |  16:28 ⇒ 22:26 | Аутор: РТРС

Влада допринијела побољшању амбијента за функционисање осигуравајућих кућа

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић разговарао је данас са представницима Удружења друштава за осигурање при Привредној комори Републике Српске и представницима Агенције за осигурање Републике Српске.
Вишковић са представницима Удружења друштава за осигурање и Агенције за осигурање - Фото: РТРС
Вишковић са представницима Удружења друштава за осигурање и Агенције за осигурањеФото: РТРС

На састанку је разговарано о стању у сектору осигурања Републике Српске, као и изазовима са којима се сусрећу осигуравајућа друштва током свог пословања.

Вишковић је истакао да је Влада, уважавајући овај финансијски сектор, отворена за све конструктивне разговоре и за провођење одређених активности како би се унаприједило стање осигуравајућих друштва на подручју Српске, а све у складу са законским оквирима.

Он је нагласио да је Влада у великој мјери допринијела побољшању амбијента за функционисање осигуравајућих кућа, те подсјетио да се тренутно у скупштинској процедури налази Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о друштвима за осигурање, чији је циљ, између осталог, унапређење корпоративног управљања и капитално јачање друштава за осигурање.

Предсједник Владе је позвао представнике осигуравајућих друштава, који су главни креатори овог сектора у Републици Српској, да у наредном периоду предложе идеје које ће довести до унапређења ове области, те поновио да Влада стоји на располагању за подршку у даљем раду и развоју.

Предсједник Скупштине Удружења друштава за осигурање Републике Српске Миломир Дурмић представио је проблеме и изазове осигуравајућих друштава са којима се сусрећу, посебно имајући у виду предстојећу либерализацију цијена осигурања од аутоодговорности.

Договорено је да се у наредном периоду реализују састанци представника осигуравајућих друштава Републике Српске са појединим ресорима у Влади, попут Министарства унутрашњих послова, Министарства правде, те ресорима здравља и пољопривреде, како би се конкретно ријешила одређења питања која су важна за функционисање овог сектора, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Састанку су присуствовали министар правде Антон Касиповић, министарка финансија Зора Видовић и министар унутрашњих послова Драган Лукач.