latinica  ћирилица
18/06/2019 |  16:41 | Аутор: СРНА

Са тржишта повучена јабука због остатка пестицида

Са тржишта БиХ повучена је прошлогодишња берба јабуке "ајдаред" произвођача "Оги воће" из Градишке, због повишеног нивоа остатака пестицида који су штетни по здравље људи, саопштено је из Агенције за безбједност хране БиХ.
Агенција за безбједност хране БиХ -
Агенција за безбједност хране БиХ

Утврђени ниво остатака пестицида у производу није у складу са одредбама правилника о максимално допуштеним нивоима.

Агенција за безбједност хране БиХ доставила је на даље поступање надлежним инспекцијским органима све информације потребне за утврђивање сљедивости, повлачење и опозив производа.

У оквиру ванредне инспекцијске контроле, Републичка управа за инспекцијске послове забранила је дистрибутеру "Агрофруктус" из Градишке промет јабуке "ајдаред" прве, друге и треће класе, те наложила повлачење испоручене количине од купаца.

Према писаној изјави одговорног лица - дистрибутера, купци су обавијештени да је јабука неисправна, а тражено је и враћање, одмах по сазнању резултата анализе.

Иницијалном процјеном закључено је да краткотрајни унос јабуке представља озбиљан ризик за здравље дјеце. Утврђени остаци карбендазима су 0,450 милиграма по килограму, а дозвољена вриједност је 0,2 милиграма по килограму,

Ризик по здравље одраслих при уносу ове материје није озбиљан, јер токсиколошка референтна вриједност за ову популацију није прекорачена.

Производ је повучен са тржишта у складу са резултатима лабораторијских анализа.