latinica  ћирилица
18/06/2019 |  18:06 ⇒ 22:26 | Аутор: РТРС

Хоће ли, и када, појефтинити гориво?

Пад цијене барела на свјетским тржиштима за сада није утицао на појефтињење горива код нас. Рачунице говоре да је то било за очекивати, јер за мање од мјесец свјетска нафта јефтинија је за око 14 процената. Нафташи ипак најављују да ће ускоро мијењати цијене. Када и за колико, не желе да прецизирају.

Док цијена горива пада у региону и ЕУ, код нас појефтињење само у најави. Мишел Јокановић из Бањалуке каже да му је гориво значајна ставка у кућном буџету. Сматра да је скупо за наш стандард, па би барем кад су мање цијене на свјетском тржишту, требало да се то деси и у малопродаји.

- Јесте у Европској унији већа цијена, али кад се дода њихов стандард, дође се до тог да је код нас гориво скупље - истиче Јокановић.

Рачуницу имају и у Удружењу потрошача. Прије десетак година вриједност барела је била 147 долара, више од два пута већа него сад. А примјера ради, литар безоловног бензина коштао је 2,29 КМ. Ако се додају акцизе и однос долара и КМ, данас безоловни бензин не би требало да прелази двије 2,05 КМ. Такође, појефтињење барела у посљедњих мјесец дана исто би требало да утиче на мању цијену.

- Ако су добављачи узели залихе горива за седам дана, онда би за седам дана требало да коригују цијене, односно када буду куповали нове залихе по јефтинијој цијени - тврди Драгован Петровић из Удуржења потрошача.

Ако узмемо крај маја цијена барела била је око 70 долара. Данас је мања за 10. У процентима 14 одсто. Дистрибутери нафте кажу да је могуће да гориво појефтини, али то зависи и од добављача.

- Ми још нисмо осјетили да се реаговало по барелу. Наравно, да ћемо, ако буде простора, смањити цијене - истиче Милован Бајић, директор Крајинапетрола.

Цијене у малопродаји су различите зависно од врсте горива и бензинске пумпе. У Бањалуци литар кошта 2,20 КМ до 2,39 КМ.