latinica  ћирилица
18/06/2019 |  18:13 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Српска и Србија заједнички граде мрежу противградних станица

Министри пољопривреде Републике Српске и Србије потписали су у Београду Меморандум о изградњи мреже противградних станица. Изградњу ће финансирати Влада Србије. Реализација пројекта омогућиће бољу противградну заштиту за пољопривредне произвођаче у Подрињу, поготово у западном дијелу Србије, који је у протеклој деценији најчешће био изложен градоносним облацима.

Захваљујући реализацији заједничког пројекта аутоматске противградне заштите, пољопривредници у сливу ријеке Дрине наредних година с мање стрепње гледаће у облачно небо. Биће изграђено 25 аутоматских противградних станица и 10 антенских комуникационих стубова.

- Ради се у ствари о 25 локација за аутоматске противградне станице, које ће бити постављене на територији 10 локалних заједница у Републици Српској, од Зворника до Рудог. Ми смо већ и одредили те локације, јер се ради углавном о земљишту које је власништво Шума Републике Српске. Неће бити проблема некакве правне природе око преноса власништва, и одредили смо локације за те комуникационе стубове, јер се ради о аутоматским системима без људских посада - каже Пашалић. 

Очекује се да ће неколико лансера бити инсталирано до краја године, а ове станице биће дио противградног система Републике Српске, који се састоји од 300 аутоматских станица и два радара.

- Процијењени трошкови су негдје од 700.000 до 800.000 евра и финансираће се из буџета Републике Србије. Даћемо све од себе да то буде за сљедећу годину у функцији, уколико будемо могли да завршимо све процедуре тако брзо - истакао је Недимовић.

Од планираног система противградне заштите имаће користи пољопривредници с обје стране Дрине, истичу ресорни министри. Они су разговарали и о проблемима у вези са експлоатацијом шљунка на ријеци Дрини, на мјестима гдје граница није усаглашена са самим током ријеке.