latinica  ћирилица
18/06/2019 |  18:29 ⇒ 19/06/2019 | 09:01 | Аутор: РТРС

Србија и Српска заједно о обезбјеђењу квалитета и признавању акредитација (ФОТО)

Министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Српске Срђан Рајчевић са министром просвјете, науке и технолошког развоја Србије Младеном Шарчевићем потписао је у Бањалуци Споразум о заједничким активностима у области обезбјеђења квалитета и признавању акредитација у високом образовању. Споразум ће омогућити да републичке високошколске установе постану међународно видљиве.

Споразум се заснива на Споразуму о специјалним и паралелним везама Српске и Србије, а даје могућност међусобног признања статуса акредитованих високошколских установа и студијских програма. У Српској и Србији статус акредитованих високошколских установа биће међусобно признаван.

- Не по аутоматизму, већ по захтјеву, односно сходно заједничким регистрима и евиденцијама. Ако, на примјер, Агенција за акредитацију високошколских установа Српске изда рјешење да је једна републичка високошколска установа акредитована, скупа са студијским програмима, онда ће се тај статус признати и у Србији и обрнуто - истакао је Рајчевић.

Шарчевић је нагласио да ће на добитку највише бити студенти.

- Потписивање споразума требало би да допринесе да агенције за акредитацију високошколских установа Српске и Србије сарађују на плану утврђивања стандарда и квалитета у тој области образовања и на добробит студената. Образовање треба да повезује нације, а поготово оне које имају исто писмо, језик и културу - поручио је Шарчевић.

Овим ће, поручује Рајчевић, бити премоштен и период до формирања новог Савјета министара у којем ће се рјешавати и одбијање Агенције за развој високог образовања БиХ да два јавна универзитета из Српске упише у Регистар акредитованих високошколских установа у БиХ.

- Агенције за развој високог образовања и осигурање квалитета БиХ нема пуни капацитет да функционише према прописаним надлежностима. Према информацијама које ја имам, предсједник Управног одбора Агенције поднио је оставку и агенција нема капацитет да функиционише - додао је Рајчевић.

За потписивање споразума захвалио је српском колеги Младену Шарчевићу и предсједнику Србије Александру Вучићу, те предсједавајућем Предсједништва БиХ Милораду Додику који су препознали важност овог проблема.