latinica  ћирилица
18/06/2019 |  21:08 | Аутор: РТС

Гујон: Србија гађана бомбама, а Француска лажима

Било је вријеме да Французи сазнају како људи живе на Косову и Метохији, а не да формирају слику из угла прошлог времена, рекао је за РТС Арно Гујон након репортаже "Српски дух отпора" у магазину Фигаро, која је изазвала пријетње аутору и уреднику тог листа, али и француском хуманитарцу.
Арно Гујон, гост РТС-а - Фото: Screenshot
Арно Гујон, гост РТС-аФото: Screenshot

Гујон је изјавио да је аутор репортаже у Фигароу, Жан Витон Бле, био отворен и да није имао предрасуде према Србима.

Гујон, који је интервјуисан у тој репотражи и коме је потом пријећено, навео је да је Жан Витон Блеа упознао прије десет година, када му је причао о Косову и Метохији.

- Било је вријеме да Французи сазнају како људи живе на КиМ, а не да формирају слику из угла прошлог времена - рекао је Гујон.

Истакао је да је Србија прије 20 година била гађана бомбама, а Француска лажима.

Обиљежава се 20 година мира, а занемарује погром који се за вријеме те годишњице десио над Србима 2004. године, у којем је срушено 150 цркава и манастира, подсјећа Гујон.

- Хвала Богу што Албанци могу да живе у миру, али шта је са Србима, Горанцима, Ромима и националним мањинама. Ако нема мира за све, онда га нема ни за кога - указао је Гујон.

"И Срби имају пријатеље у Француској"

Хуманитарац, којем је 2018. године забрањен улазак на КиМ, каже да не представља званичну Француску, али да поред званичне постоји и народна дипломатија.

- Најбољи доказ да то функционише је и да Срби имају пријатеље у Француској - истакао је Гујон.

Његова хуманитирна организација ради на приближавању народа, навео је он и оцијенио да између држава не постоји пријатељство, већ само интереси, али да, ипак, пријатељство између народа постоји.

- Ми смо ту да покажемо да пријатељство између Србије и Француске није ствар прошлости, већ садашњости и будућности - закључио је Арно Гујон.