latinica  ћирилица
19/06/2019 |  08:18 | Аутор: РТС

Шарчевић о "цурењу" теста: Три особе учествовале у ланцу

Министар просвјете Младен Шаршевић рекао је за РТС да се десио пропуст приликом пројекта мале матуре и да су три особе женског пола учествовале у том ланцу.
Младен Шарчевић - Фото: Novosti.rs
Младен ШарчевићФото: Novosti.rs

Навео је да је његова морална одговорност у томе што је одједном почео да ради много посла али да се систем уређује и да је бољи. Министар наводи да је откривена рупа у систему и да је спријечена "лавина лоших догађаја".

Младен Шарчевић је за РТС рекао да су три особе из "ланца цурења теста" из школе у Земуну.

Како је рекао, тест је узет, дат је другој особи, све преко Вајбера, снимљен је и послат особи која се бави медијима. Истакао је да су људи провјерени и да је полиција урадила свој део посла.

Шарчевић је указао да је он говорио да је сам пројекат мале матуре, због начина на који се ради већ осам година, сам по себи ризичан.

- Све моје изјаве до сада су биле да је мала матура много лоша и ризична а да је велика матура формална. Ја сам се задесио у министарству које није ни покушало да уреди област матуре. Морало је 2012. да се то уради. Многи који критикују сада били су у тим тимовима - навео је Шарчевић.

Истиче да је пројекат матуре, који је захтјеван од Европске комисије и ИПА, да се уз велику, обухвати и мала матура. Међутим, како истиче, дјеци се не могу промијенити правила игре у току игре и ако су почела по старом моделу тако морају и да заврше.

- Прије двије године смо рекли да ће се 2021. радити неутрална матура где је комплетно оцјена екстерна, гдје се мијењају ови односи о којима говоримо. И ми већ имамо услове, на љето ћемо имати 10.000 дигиталних учионица, сљедеће године још шест и имаћемо услове да сљедећег пролећа радимо по старом моделу али кроз дигитални формат - истакао је Шарчевић.