latinica  ћирилица
19/06/2019 |  08:41 ⇒ 08:43 | Аутор: sputniknews.com

Трка за насљедника Терезе Меј – Џонсон убједљив, Раб испао из трке

Бивши шеф британске дипломатије и некадашњи градоначелник Лондона Борис Џонсон, освојио је највише гласова у другом кругу избора за новог лидера Конзервативне партије. Џонсон је поновио своје обећање да ће извести Велику Британију из Европске уније до 31. октобра, или ће, како је навео, влада бити суочена с "катастрофалним губитком поверења".
Борис Џонсон    (Фото:www.bt.dk) -
Борис Џонсон (Фото:www.bt.dk)

- Морамо изаћи до 31. октобра, у супротном, бојим се да ћемо се суочити с катастрофалним губитком повјерења у политику - рекао је јуче Џонсон у дебати на телевизији, у којој су учествовала и преостала четири канидата за будућег премијера, пренијела је агенција Ројтерс.

Он је упозорио да ако Британија не изађе до тог рока, онда ће сви почети да плаћају "заиста високу цијену".

Џонсон, којег сматрају фаворитом у трци за насљедника премијерке Терезе Меј, добио је 126 гласова конзервативних посланика, односно 12 више него у првом кругу гласања, наводи Би-Би-Си.

На другом мјесту је актуелни шеф дипломатије Џереми Хант са 46 гласова и министар за животну средину Мајкл Гув, који је добио 41 глас конзервативаца, преноси Ројтерс.

За њима слиједе министар међународног развоја Рори Стјуарт са 37 гласова и министар унутрашњих послова Саџид Џавид са 33 добијена гласа.

С друге стране, бивши министар за Брегзит Доминик Раб елиминисан је након што није успио да пређе праг и освоји најмање 33 гласа.

Раб је добио само 30 гласова посланика.

Гласања ће бити настављена током недеље, док у трци не остану два најбоље пласирана кандидата.

О преостала два кандидата изјашњаваће се 160.000 чланова Конзервативне партије почев од 22. јуна, а очекује се да побједник буде проглашен мјесец дана касније.