latinica  ћирилица
19/06/2019 |  11:34 ⇒ 14:49 | Аутор: РТРС

Лукић: Генералу Младићу пријете нови мождани и срчани удар

Шеф тима одбране генерала Ратка Младића, адвокат Бранко Лукић, каже да одбрана још чека на одговор Међународног механизма за кривичне судове да се њихов клијент привремено пусти на слободу како би добио адекватно лијечење.
Ратко Младић (Фото: screenshot) -
Ратко Младић (Фото: screenshot)

Лукић за Инсајдер, између осталог, истиче да је здравствено стање Ратка Младића изузетно тешко, те да, према његовим ријечима, у притворској јединици не добија потребну терапију.

- На Статусној конференцији одржаној прошле седмице поново сам у кратким цртама изнио детаље о генераловом стању. Медицинска документација коју смо недавно добили показује калцификацију и озбиљне дегенеративне промјене које су захватиле више од 50 одсто мозга. Осим тога, генерал Младић има озбиљне срчане проблеме и аритмију, тако да постоји велики ризик од новог срчаног и можданог удара – каже Лукић.

Иако је одбрана захтјев за Младићево привремено пуштање на слободу поднијела још у току трајања првостепеног поступка, одговор, како истиче, још нису добили.

- Још се не зна кад ће да донесу одлуку. Ми то стално тражимо и на томе инсистирамо. Сматрамо да генерал Младић овдје нема адекватно лијечење и надамо се да ће то неко коначно да увиди – каже Лукић.

Он, такође, предвиђа да би излагање жалбе на првостепену пресуду требало да буде негдје на јесен, док се изрицање другостепене пресуде очекује почетком прољећа 2020. године.

- Рачунамо да ће у октобру или новембру бити излагање жалбе, док би сљедеће године у марту могла да буде изречена другостепена пресуда. Вјерујем да постоји реална шанса да у другостепеном поступку пресуда буде повољнија по генерала Младића. Добили смо нове судије и вјерујем да ћемо с њима добити и нови приступ овом предмету – каже Лукић.

Првостепеном пресудом од 22. новембра 2017. године Младић је осуђен на доживотну казну затвора.

Извор: insajder.in