latinica  ћирилица
19/06/2019 |  12:10 ⇒ 12:12 | Аутор: РТРС

Парк природе Сутурлија подржали пењачи: Ту су стасавале наше прве генерације у Бањалуци

У парку природе Сутурлија налази се најстарије пењалиште на територији града Бањалуке и представља својеврсну туристичко - авантуристичку дестинацију, напоменуо је Игор Вукић, предсједник пењачког клуба Еxтреам, који је заједно са предсједником Скупштине града Бањалука, Зораном Талићем данас обишао Сутурлију.
Зоран Талић - Фото: РТРС
Зоран ТалићФото: РТРС

Разговарали су о иницијативама које би требало да тај локалитет још више приближе градјанима и туристима с обзиром на то да је популарност пењачког спорта и авантуристичког туризма у порасту задњих десетак година.

- На овом локалитету опремљени су први смјерови за пењање и на неки начин представља градско пењалиште. Лако је приступачно и доста је посјећено у посљедње вријеме јер смо га уврстили на Европску пењачку мапу. Ово је једно од љепих пењалишта због самог амбијента и близине рјечице Сутурлије, тако да смо већ имали бројне госте из Нјемачке, Аустрије и других Европских држава - рекао је Вукић.

У прилог томе говори и пењачки фестивали који се организују уз подршку града на територији Бањалуке, рекао је предсједник градског парламента, Зоран Талић. Додаје, у наредном период разговараће и са осталим пењачким клубовима медју којима је и пењачки клуб Соло.

- Желимо да чујемо што више различитих мишљења и идеја, како би што боље обогатили туристичку понуду парка природе Сутурлија. Ово је заиста једна права мала оаза нашег града и има огроман потенцијал да је претворимо у дестинацију какву заслужује, а то је спортско – рекреативна- туристичка дестинација за све заљубљенике природе. Захвалан сам пењачима на идејама и приједлозима, и такодје још једном позивам све заинтересоване који могу дати приједлог и сугестије да се укључе у дијалог да овај локалитет што боље уредимо за све нас - рекао је Талић.