latinica  ћирилица
19/06/2019 |  12:27 ⇒ 12:27 | Аутор: СРНА

Источна алтернатива: Противници спомен-плоче оправдавају злочине над Србима

Постављању спомен-плоче на бившој згради полицијске станице у Сребреници, која је у минулом рату била логор за Србе, противе се само они који оправдавају злочине и злочинце, рекао је Срни предсједник Удружења грађана "Источна алтернатива" Војин Павловић.
Источна алтернатива - Фото: РТРС
Источна алтернативаФото: РТРС

Коментаришући захтјев предсједника Скупштине општине Сребреница Недиба Смајића и замјеника начелника општине Хамдије Фејзића да буде уклоњена спомен-плоча коју су јуче поставили активисти "Источне алтернативе", Павловић је рекао да је плоча постављена ради доказивања истине о страдању Срба на овом мјесту, јер о томе постоји документација и свједоци.

- Ту је био логор у коме су мучени и убијани Срби. Плоча је постављена у знак сјећања и почасти невиним жртвама јер су ту углавном страдали српски цивили који су на почетку рата 1992. године остали у Сребреници лојални тадашњој муслиманској власти. Само неколико тих људи је размијењено и преживјело након тортура у бившој полицијској станици и другим сребреничким логорима, а остали су побијени и неки се још воде као нестали - појаснио је Павловић.

Он каже да "Источна алтернатива" нема дозволу за постављање спомен-плоче, али од 2017. године тражи од општине да им одобри локацију за постављање обиљежја страдалим Србима, а администрација не одговара на то.

Према његовим ријечима, у том периоду бошњачка удружења су без дозволе подигла десетине спомен-плоча са различитим, често неистинитим и за Србе увредљивим натписима на подручју ове општине.

- Ми немамо одобрење, али немају ни други. Хоћемо да будемо равноправни и да и ми обиљежимо мјеста на којима су мучени и убијани Срби и да се зна истина - поручио је Павловић.

Он сматра да постављање спомен-плоче на бившој полицијској станици, у којој су мучени и убијани Срби, није никаква провокација и "забијање прста у око".

- Сви који постављање спомен-обиљежја српским жртвама доживљавају као провокацију оправдавају злочине и желе да прикрију починиоце злочина, што је жалосно, трагично и веома опасно - упозорио је Павловић.

Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребренице Бранимир Којић рекао је Срни да је ова организација поднијела захтјев надлежном општинском одјељењу да, уколико се одлучи за уклањање спомен-плоче старадалим Србима на бившој згради полицијске станице, уклони и бошњачку спомен-плочу са школског игралишта и остала обиљежја на подручју ове општине која су бошњачка удружења бесправно подигла претходних година.

- Питамо се у каквом то окружењу и земљи живимо ако се не дозвољава обиљежавање мјеста злочина над нашим народом и ако нам се забрањује да говоримо о својим жртвама и одајемо почаст по православном обичају - каже Којић.

Он је поручио да Срби никада неће прихватити наметање наратива о карактеру рата у БиХ према коме сву одговорност сносе Срби, а Бошњаци се проглашавају жртвама иако се зна да су починили масовне злочине над српским цивилима у овом крају.

Активисти Удружења грађана "Источна алтернатива" поставили су јуче спомен-плочу на зид зграде бивше полицијске станице у Сребреници, у коју су у посљедњем рату привођени и затварани Срби, који су тамо злостављани, звјерски мучени и убијани.

На постављеној спомен-плочи пише: "У славу и помен невино пострадалим жртвама регије Бирач и Подриња 1992-95. године, почињеном од стране муслиманских хорди Сребренице. Отаџбина вас неће заборавити. Вечна вам слава и хвала. Народ Републике Српске".

Нико од општинских руководилаца данас није био у Сребреници да прокоментарише ово питање. Сви су на службеном путу и нису жељели коментарисати, а грађани нису показали посебно интересовање и не желе да се изјашњавају о овој теми.

Одборник СДА Суљо Чакановић рекао је да нема шта да каже и да су своје мишљење у саопштењу изнијели Смајић и Фејзић.