latinica  ћирилица
19/06/2019 |  13:19 ⇒ 24/07/2019 | 11:58 | Аутор: СРНА

Зељковић: Институт још није добио налог за анализу у Инцелу

Институт за јавно здравство Републике Српске још није добио налог за анализу у случају загађења пираленом на подручју Пословне зоне Инцел, рекао је данас у Бањалуци вршилац дужности директора Института Бранислав Зељковић.
Институт за јавно здравство - Зељковић - Фото: СРНА
Институт за јавно здравство - ЗељковићФото: СРНА

Зељковић је истакао да, у складу са законским оквиром и пословима који обавља инспекција, Институт врши надзор и анализе само онога што инспектори наложе.

- Оног тренутка када га /налог/ добијемо, приступићемо анализи. Институт као републичка јавно здравствена установа предузима све могуће кораке у свему ономе што подразумјева заштиту јавног здравља становништва. У овом тренутку радимо све што је у нашој могућности - рекао је Зељковић новинарима.

На питање како би загађење пираленом могло утицати на здравље становништва, Зељковић је рекао да утицај пиралена на животну средину зависи од концентрације и средине у којој се налази.

- Као један од загађивача има утицај на животну средину и здравље становништва, што зависи од концентрације и процента - навео је Зељковић.

У Пословној зони Инцел 9. марта избио је пожар када је плануло отровно уље пирален које је, тврде стручњаци, неразградиво и штетно.