latinica  ћирилица
19/06/2019 |  13:23 ⇒ 13:23 | Аутор: СРНА

Оптужница против лица умијешаних у смрт Аустријанке

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против држављана БиХ Фералда Газибарића Гучанина /48/ и Оливера Сивоњића /49/, оба из Травника, те Далибора Иванчевића /44/ из Бањалуке због удруживања ради чињења кривичних дјела и разбојничке крађе у Аустрији која је резултирала смрћу власнице опљачкане куће.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: Screenshot
Суд и Тужилаштво БиХФото: Screenshot

Оптужница их терети да су у прољеће 2011. године дошли у Аустрију и заједно са још два лица приступили организованој криминалној групи основаној ради извршења тешких кривичних дјела разбојничких и провалних крађа у куће и станове ради остварења незаконите имовинске користи, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Оптужени су 20. априла 2011. године насилно ушли у кућу аустријске држављанке Елизабет Ф. у мјесту Госау и починили разбојничку пљачку, након чега су везали старицу и оставили је зачепљених уста тканином како не би могла дозивати помоћ, што је довело до њене смрти.

Двојица починилаца овог кривичног дјела раније су ухапшена и осуђена у Аустрији, а тројица су побјегла у БиХ и била недоступна аустријском правосуђу.

Након интензивне сарадње са институцијама БиХ, предмет је уступљен правосуђу БиХ.

Тужилаштво БиХ је оптужницу подигло у сарадњи са партнерским институцијама из Аустрије.

Сва тројица оптужених раније су осуђивана.