latinica  ћирилица
19/06/2019 |  14:10 | Аутор: РТРС

Љевнаић: Број туриста потврда квалитета ОЦ Јахорине

Већ у октобру 2018. године Олимпијски центар Јахорина добио је сертификат о спремности скијашких стаза за одржавање такмичења, чак и вишег ранга од европског, али због неадекватне комуникације и пропуста у мјерењу времена током Европског олимпијског фестивала за младе (ЕЈОФ), за шта је одговоран Скијашки савез БиХ, организација Европског купа у алпском скијању на Јахорини пролонгирана је за годину дана.
ОЦ Јахорина (Фото: oc.jahorina.com) -
ОЦ Јахорина (Фото: oc.jahorina.com)

Иако је одгађање кандидатуре Олимпијског центра за организацију Европског купа у алпском скијању велики пропуст и изгубљена шанса, како за Јахорину, тако и за цијелу БиХ, то не би требало негативно да се одрази на даљи рад овог центра.

Да је разлог за одгађање овог битног такмичења на простору БиХ – проблем у вези мјерења времена, те да се тај пропуст јавио баш код репрезентације Аустрије, која важи за једну од навећих свјетских сила у скијању, представници ОЦ “Јахорина“ сазнали су тек крајем маја на ФИС конференцији у Цавтату.

Из ОЦ Јахорина на челу са директором Дејаном Лјевнаићем, већ неколико пута су апеловали на Скијашки савез БиХ да изнесе детаљну анализу догађаја који је претходио оваквој одлуци, али до одговора још није дошло.

Упркос томе, из Олимпијског центра поручују да се не вриједи освртати уназад и да није све у потпуности изгубљено, те да, с обзиром на чињеницу да је Европа куп само пролонгиран за годину дана, очекују бољу и адекватнију сарадњу са Скијашким савезом, јер се само заједничким радом може бити домаћин такмичење тог ранга.

Јахорина квалитетом може парирати свјетским ски дестинацијама

Протекле сезоне на Јахорини обиљежене су порастом броја посјетилаца, који су омамљени изгледом и разноврсношћу садржаја одлучили да зимске дане проведу баш на овој олимпијској љепотици. Само за вријеме новогодишњих празника и првих дана након отварања сезоне 2019. године, Јахорину је посјетило чак 30.000 љубитеља зимских радости.

- Фокус интересовања на Јахорини у зимској сезони свакако су ски стазе које смо уредили у складу са ФИС стандардима и буквално као да смо кренули од нуле, стазе су ублажене и проширене, изградили смо везне путеве и растеретили централне стазе на планини. Систем вјештачког осњежавања који први пут у историји гарантује скијашима сигурност у снијегу на Јахорини наишао је на велико одушевљење скијаша - рекао је рекао је Дејан Лјевнаић, директор ОЦ Јахорина, за портал banjaluka.net

Непрестан рад и улагања у побољшање квалитета услуга као резултат дали су повећан број туриста из земаља широм свијета, а међу њима најбројнији су били Словенци, Руси, Нјемци и Кинези, чији скијаши су се на Јахорини током протекле сезоне припремали за Олимпијске игре које ће се 2022. године одржати управо у Кини.

- Направили смо и стратешки одличан потез излазећи на тржиште Кине. Током протекле сезоне више од 150 скијаша припремало се на Јахорини за Олимпијске игре, које ће се 2022. године одржати управо у Кини. Близина међународног аеродрома, безвизни режим Босне и Херцеговине и Кине, сигурно су неке од предности које су довеле кинеске скијаше на Јахорину, мада су пресудне и најважније, свакако, идеално уређене скијашке стазе које су нам гарант да ће скијаши из ове земље у још већем броју понављати посјете нашој планини - рекао је Љевнаић.

Јахорина је свакако огроман потенцијал за разбој туризма у БиХ и упркос реализације бројних пројеката на унапређењу туристичке понуде, још много тога је у плану како би она достигла свој максимум.

 

Поред унапређења визуелног идентитета, уређивања ски стаза по најсавремнијим свјетским стандардима, изградње система вјештачког осњежавања и проширења капацитета паркинг мјеста, у ОЦ Јахорина интензивно се радило и на евент маркетингу и организовању концерата познатих звијезда из регије. Организовањем манифестација, хуманитарних акција и такмичења циљ је употпунити и обогатити љетну понуду, а формула успјеха којом су се водили била је домаћински приступ, чиме се планирају водити и у наставку.

Међутим, уређене стазе и додатни садржаји за скијаше само су сегменти свега урађеног на планини. У ОЦ Јахорина су мислили и на оне који нису љубитељи скијања, али ипак долазе на планину на одмор. Највеће интересовање владало је, свакако, за концерте највећих музичких звијезда, као што су Жељко Јоксимовић, Цеца, Лепа Брена, Драгана Мирковић, Ацо Пејовић, Северина и многи други који су својим концертима привлачили на Јахорину десетине хиљада људи.

То све не би било могуће без финансијске подршке Владе Републике Српске, од које је ОЦ Јахорина добило гаранцију за за кредитно задужење у износу од 16 милиона КМ, који је првобитно усмјерен на реализацију нових пројеката.

- Много се улаже, како труда и рада, тако и финансијских средстава. Увијек то говорим, али заиста и овај пут морам да се захвалим предсједавајућем Предсједништва БиХ Милораду Додику и Влади Републике Српске, који су стали уз нас и на самом почетку када је била јако тешка ситуација. Били су нам вјетар у леђа и огромна подршка. Једноставно, препознали су потенцијал, а ми се трудимо да им добрим радом и резултатима, на неки начин, захвалимо. За релативно кратко вријеме заједнички смо направили много и сигурно могу рећи да је, захваљујући доброј сарадњи коју смо остварили, Јахорина сада један од ски центара који може парирати свјетским ски дестинацијама - истиче Љевнаић и додаје да ће се из средстава обезбјеђених уз помоћ Владе Републике Српске радити на изградњу прве кабинске гондоле за превоз гостију на Јахорини.

- Ово је један од значајнијих пројеката за планину јер ће се изградњом гондоле елиминисати гужве скијаша у зимској туристичкој сезони, растеретиће се централна стаза на планини и радиће у ектремним условима када су велики вјетрови и магла. У плану је да гондола има 36 кабина, од којих ће једна бити ВИП кабина која ће се користити у посебне сврхе. У сваку кабину ће се моћи смјестити максимално 10 особа, док је капацитет гондоле 2.700 скијаша на сат, што ће додатно повећати брзину превоза гостију до врха планине - додаје он.

Пун потенцијал Јахорине се тек очекује у наредним сезонама

Након уређења ски стаза и изградње система вјештачког осњежавања, на овој планини тренутно су у току и нови инвестициони пројекти, који би допринијели наставку позитивног тренда развоја, који прати Јахорину већ неколико сезона.

- Помоћу више од 30 милиона КМ који се улажу у Јахорину биће исказан пуни потенцијал ове планине. Уз подршку и помоћ предсједавајућег Предсједништва, те Владе Републике Српске, вриједно радимо на изградњи прве кабинске гондоле, уз коју је у плану изградити и три километра нових стаза, те њихово осњежавање. Пројекат гондоле и изградње, уређења и осњежавања припадајућих стаза изузетно је значајан за Јахорину. У току је и замјена старог ски лифта на Пољицама новим лифтом "сидро", који ће повећати капацитет инсталације за четири пута. Планирана је и замјена и модернизација комплетног система наплате услуга, којим ће се побољшати и убрзати пролаз скијаша на капијама, као и инсталација нових капија и опреме на полазима лифтова, али и први wеб схоп за продају ски карата онлајн - наглашава Дејан Љевнаић.

Он додаје да би међу новитетима на олимпијској љепотици, које би требало реализовати, јесу и освјетљене стазе вртића и језера укупне дужине од четири километра.

О квалитету услуга и чарима природе које ова туристичка дестинација има да понуди, свједочи велики број задовољних посјетилаца који, када једном посјете Јахорину, увијек јој се врло радо враћају.

Извор: banjaluka.net