latinica  ћирилица
19/06/2019 |  15:37 ⇒ 18:23 | Аутор: СРНА

Поуње не жели радиоактивни отпад

Општине и градови у Поуњу у Републици Српској, Федерацији БиХ и Хрватској не желе радиоактивни отпад на овом пограничном подручју и траже од власти БиХ и Хрватске да уваже мишљење грађана, поручено је данас са састанка одржаног у Двору.

Министар за грађевинарство, просторно уређење и екологију у Влади Унско- санског кантона Аднан Алагић рекао је да су у протеклом периоду организоване бројне активности на спречавању намјере Хрватске да радиоактивни отпад одлаже на подручју општине Двор, али да није било резултата.

- Трудићемо се да сви заједно - општине и градови у Поуњу у Републици Српској, Федерацији БиХ и Хрватској допремо до власти у Хрватској. Нисмо задовољни ни досадашњим активностима са нивоа БиХ у вези са овим проблемом, али ћемо предузети све да институције буду максимално ангажоване - навео је Алагић.

Он је додао да ће бити ангажована еколошка и удружења грађана, те да ће ово питање у наредном периоду бити присутно у јавности.

- Неправда је према нашој регији и народу који овдје живи да ту буде складиштен радиоактивни отпад. Нема право ни власт Хрватске, нити БиХ да угрожава грађане - поручио је Алагић.

Градоначелник Цазина Нермин Огрешевић сматра да проблем одлагања радиоактивног отпада мора константно бити тема број један у БиХ јер на то не гледају сви једнако.

- Морамо се изборити да ово не буде проблем неколико локалних заједница, већ питање двије земље. Наше мишљење је да радиоактивни отпад треба складиштити тамо гдје је настао. Грађани наше регије нису имали корист од нуклеарне електране `Кршко` и није људски и поштено да сад трпе због негативних ефеката одлагалишта - каже Огрешевић.

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача сматра да Хрватска треба да прихвати понуду Словеније да радиоактивни отпад из електране "Кршко" буде одлаган на локацији Врбине јер за то постоји сагласност локалне заједнице.

- Они су имали накнаду шест милиона евра годишње или за 60 година рада електране 360 милиона евра, а након свега желе све почистити и радиоактивни отпад донијети код нас да имамо проблем наредних хиљаду година. БиХ треба да заштити своје грађане - нагласио је Дрљача.

Он сматра да на основу међународних конвенција чије су потписнице БиХ и Хрватска треба наћи рјешење, било да је ријеч о арбитражи или тужби.

Начелник општине Двор Никола Арбутина рекао је да је ова локална заједница од почетка против локације Трговска гора и микролокације Черкезовац, што су потврдили и Општинско вијеће и зборови грађана.

- Локација Черкезовац још је у надлежности војске. Радиоактивни отпад из електране `Кршко` се не одлаже у касарни, а немамо званичне информације да ли се одлаже институционални у који спада и војни отпад. На једној од јавних расправа одржаних у Двору представници Државног завода за радиолошку и нуклеарну сигурност су навели да на тој локацији већ има војног отпада - навео је Арбутина.

Посланик у Представничком дому парламента БиХ Јасмин Емрић рекао је да власти са обје стране границе имају пасиван однос према локалним заједницама по питању планираног одлагања радиоактивног отпада.

- Став БиХ је раније јасно дефинисан, то је противљење одлагању радиоактивног отпада на Трговској гори. Мислим да на нивоу БиХ није довољно урађено да се тај став пренесе властима Хрватске, а, иако је пренесен, немамо довољно информација - каже Емрић.

Он сматра да Хрватска пасивним ставом и неодговарањем на противљења из БиХ прикрива пропусте приликом избора локације за одлагање радиоактивног отпада.

- Предсједништво БиХ је усвојило закључак којим од Хрватске тражи да се из планова за одлагање радиоактивног отпада изузме локација Черкезовац. Немамо информацију да ли је стигао одговор из Хрватске - напоменуо је Емрић.

Он каже да институције БиХ треба да константно раде на рјешавању овог проблема и да о томе информишу јавност, а не да тек након што из локалних заједница упуте апеле и захтјеве.

Хрватска планира да радиоактивни отпад, који је обавезна да преузме из нуклеарне електране "Кршко", одлаже у касарни "Черкезовац" у општини Двор у непосредној близини општине Нови Град.