latinica  ћирилица
19/06/2019 |  15:38 ⇒ 18:22 | Аутор: РТРС

Сребреница: Коме смета постављање спомен плоче страдалим Србима?

Представници Бошњака у локалној власти у Сребреници и поједина бошњачка удружења осудили су постављање спомен плоче на старој згради полиције страдалим Србима и затражили од комуналне полиције да је уклони. Представници српских удружења поручили су да ће тражити уклањање обиљежја бошњачким жртвама, ако буде уклоњена плоча страдалим Србима.

Замјенику начелника општине Хамдији Фејзићу, предсједнику СО Сребреница Недибу Смајићу, засметало је постављање спомен - плоче.

Тај чин, у саопштењу, назвали су провокацијом и увредом за бошњачке жртве.

За представнике српских организација проистеклих из одбрамбено - отаџбинског рата то је јасна порука, само Бошњаци у Сребреници имају право да буду жртве.

Бранимир Којић, предсједник Организације породица погинулих општине Сребреница истакао је да Бошњацима у овој локалној заједници смета све оно што има обиљежје "српско".

Представници Источне алтернативе који су јуче поставили спомен - плочу, кажу да федерални медији воде хајку против њих, јер ово удружење жели само истину, а то не одговара онима који су Србе ставили на стуб срама.

- Само муслимани имају ексклузивно право да су жртве. Треба да их буде срамота горе што сједе јер тиме неће допринјети помирењу и суживоту - рекао је Војин Павловић, предсједник Источне алтернативе Републике Српске.

Бошњачки политички представници затражили су од комуналне полиције Сребренице да уклони ову спомен плочу јер, кажу, нема потребне урбанистичке дозволе.

Уколико се то деси, српска удружења тражиће да се уклоне, како су истакли, десетине нелегално подигнутих бошњачких спомен - обиљежја.