latinica  ћирилица
19/06/2019 |  16:17 ⇒ 16:17 | Аутор: СРНА

Инцко: Проблеми у владавини права спречавају страна улагања

Високи представник Валентин Инцко изјавио је у Бриселу да проблеми у области владавине права у БиХ спречавају стране инвестиције.
Валентин Инцко - Фото: РТРС
Валентин ИнцкоФото: РТРС

- Чињеница да власти на свим нивоима у БиХ занемарују или одбијају обавезујуће судске одлуке, укључујући и оне Суда БиХ, Уставног суда БиХ, као и Европског суда за људска права, што није добра порука за потенцијалне инвеститоре - рекао је Инцко.

Инцко је у обраћању на конференцији Европског комитета региона под називом "Пети дан проширења" указао да су у БиХ и даље присутни бројни проблеми упркос значајним политичким и финансијским инвестицијама, саопштено је из ОХР-а.

Инцко је нагласио да међународна заједница, укључујући и Европску комисију која је на то указала у свом недавно достављеном Мишљењу, такође, препознаје потребу спровођења реформе правосуђа, укључујући и оне које се односе на Високи судски и тужилачки савјет, које би донијеле потребна побољшања у овој области.

Он је напоменуо да је међународна заједница спремна да пружи савјете и помоћ БиХ у спровођењу неопходних промјена, како би биле унапријеђене раније реформе.

- Сигуран сам да би побољшања у области владавине права, укључујући и борбу против корупције, покренула ланац инвестиција у БиХ, а самим тим унаприједила и живот грађана у цијелој земљи - каже Инцко.