latinica  ћирилица
19/06/2019 |  16:27 | Аутор: СРНА

Крајем јуна у Нишу заједничка вјежба седам држава

Вјежба спасилачких тимова, коју организују Србија и Русија, биће одржана од 25. до 27. јуна у Нишу и околини, најавио је данас министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић на скупу о безбједности у руском граду Уфи.
Скуп о безбједности, Уфа - Фото: СРНА
Скуп о безбједности, УфаФото: СРНА

Стефановић је навео да ће, осим српских и руских тимова, на вјежби "Србија 2019" учествовати и спасиоци из Турске, Мађарске, БиХ, Сјеверне Македоније и Кубе, те да ће им се придружити и чланови Руско-јерменског хуманитарног центра.

- Током вјежбе спасилачки тимови ће имати прилику да провјежбавају здружени одговор са циљем отклањања посљедица разорног земљотреса и пратећих опасности  - рекао је Стефановић.

Према његовим ријечима, циљ вјежбе је развијање капацитета за одговор и уклањање посљедица ванредних ситуација, уз ангажовање специјалистичких тимова и коришћење специјалне спасилачке опреме и ваздухоплова, саопштено је из Министарства унтурашњих послова Србије.

Стефановић је на 10. Међународном скупу високих званичника задужених за питања безбједности говорио на панелу "Међународна сарадња у области ванредног хуманитарног реаговања и перспективе њеног развоја".

Он је истакао да је због климатских промјена, са којима ће се читав свијет суочавати, важно да се више ради на превенцији, на заједничким вјежбама и обукама, како би се што боље припремили за будуће ванредне ситуације.