latinica  ћирилица
19/06/2019 |  16:31 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Како је пилот Миленко Павловић задужио Србију?

Херој одбране Србије током НАТО бомбародовања, потпуковник Миленко Павловић, који је сам узлетио у битку из које је знао да се неће вратити, задужио је Србију, а поготово Ваљевчане. Његови потомци кажу да им је оставио неизмјеран понос. Све је постало чувено у вези с том битком, па чак и Миленков сат који је произвођач желио да откупи.

Када је бомбардер б-52 требало да изнад фабрике "Крушик" у Ваљеву, избаци изразито разорне, али и изразито непрецизне тепих бомбе, због којих често страдају цивили, то је спријечио Миленко Павловић. Након антологијске реченице, -Мајку вам дјечију, нећете ви да гинете- сам је узлетио и 12 минута одолијевао у борби против 16 НАТО авиона, и онда преко радија поручио - имају ме! За своје синове, он је највећи херој икада.

- Први пут сам 1999. године гледао филм Бој на Косову који ме много дирнуо. Када ми је мајка јавила шта је било, упитао сам је - да ли је тата сад исто као Милош Обилић и цар Лазар? Могу само да кажем да није лако бити син једног од највећих хероја у савременој српској историји, али то је понос. Велики домаћи задатак је оставио мени и брату - рекао је Немања, син Миленка Павловића.

Миленко није био на распореду и није морао да лети тај дан. Могао је да се врати својој породици као што се својој 4.годишњој ћерки вратио Михаел Гечи, амерички пилот који је Миленка оборио. Да може да поручи нешто свом оцу прије узлијетања, Немања би му рекао да учини исто.

- Када сам био на свадби у Ваљеву, пришао ми је момак и рекао да мој отац није полетио, његова мајка данас не би била жива. Мислим да није погријешио, да је правилно поступио - истакао је син потпуковника Павловића.

Дио епске приче је и Миленков сат, који добијају сви пилоти. Пронађен је крај олупине и чак је откуцавао неколико сати након пада. Свјетски позната компанија, која је сат произвела нудила је да откупи сат који је преживио Нато ракету.

- Они су хтели да присвоје, да тако кажем, тај сат и да од њега направе једну рекламу, али ми као породица то нисмо хтели, јер сматрамо да је то нешто наше, да је то нешто аутентично што је било код нашег оца у тим моментима, то се не поклања, нема тих пара - навео је син потпуковника Павловића.

Не може да нам каже шта би поручио, пилоту и његовој кћерки, не би волио ни да их види, каже Немања. Наш народ никада није водио освајачке ратове и то је, поручује, главна разлика између нас и њих.