latinica  ћирилица
19/06/2019 |  16:37 ⇒ 16:43 | Аутор: СРНА

Одређен притвор Рами Бркићу

Суд БиХ одредио је данас притвор некадашњем комесару МУП-а Унско-санског кантона Рами Бркићу, који је ухапшен по међународној потјерници у Словенији, а у екстрадиционом поступку изручен надлежним органима у БиХ.
Рамо Бркић - Фото: dnevni avaz
Рамо БркићФото: dnevni avaz

Притвор Бркићу, који је ухапшен 25. маја, а јуче изручен БиХ, може трајати најдуже годину, рачунајући од дана хапшења или до нове одлуке Суда, због опасности од бјекства, саопштено је из Суда БиХ.

Оптужницом Тужилаштва БиХ од 17. јуна 2015. године, потврђеном 22. јуна 2015. године, Сенад Шабић и Рамо Бркић оптужени су за кривично дјело давање дара и других облика користи, наведено је у саопштењу.

Овај бивши полицијски службеник побјегао је из БиХ прије двије године након што је правоснажно осуђен на 11 година затвора за организовани криминал и трговину наркотицима.

За Бркићем је прије три године Интерпол расписао црвену потјерницу.

У то вријеме судило му се у поступку против судије Суда БиХ Азре Милетић за давање мита, у којем је био оптужен и Сенад Шабић.

Према пресуди Суда БиХ, Бркић је, након што је ступио на функцију комесара полиције Унско-санског кантона, одлучио да искористи свој положај за вршење разних кривичних дјела.

С тим циљем ступио је у контакт са лицима за која је знао да врше кривична дјела неовлаштени промет дроге и заједно са њима на више локација организовао производњу дроге, а потом и продају у иностранству, те подјелу добити.