latinica  ћирилица
19/06/2019 |  16:40 ⇒ 20:30 | Аутор: РТРС

Како је живјети са мигрантима?

А шта Српској желе они који намјеравају да мигранте смјесте овдје, показује ситуација из Унско – санског кантона. Туче, крађе, и напади - само су дио проблема становника Бихаћа и Кладуше.

Живот у Бихаћу и Великој Кладуши постао је неподношљив - већ мјесецима упозоравају грађани Унско-санског кантона.

Међусобни обрачуни миграната ескалирају свакодневно. Мигранти су недаво "успјели" и да изазову велики пожар у прихватном центру "Мирал" у Великој Кладуши.

Након пожара, међу етничким групама миграната, почели су свакодневни сукоби.

- Тукли су се Алжирци, Мароканци и Пакистанци. Имали су ножеве, отимају новац и телефоне - говорио је недавно Хамза Хасан, мигрант из Ирака.

Мета напада миграната често су и полицајци. До данас их је, обављајући дужност, неколико повријеђено.

Страхују и хуманитарци, који су неријетко у жижи сукоба.

- Ако се неке ствари не предузму, кад је ријеч о овим безбједносним мјерама, вјерујте да је питање дана кад ће волонтери Црвеног крста одустати од свега. Људи проживљавају и одређене трауме - нагласио је Хусеин Кличић, Црвени крст УСК.

За то вријеме, грађани су готово свакодневно суочени са сценама попут ове. Често су и мета мигрантских напада.

За путнике "без докумената" готово је немогуће утврдити ко су, и одакле долазе.

Симптоматично је баш то да је међу њима много више мушкараца, и то војно способних. Многи су, како је утврђено, на пут кренули бјежећи од закона своје земље.

Познат је случај мигранта зараженог ХИВ-ом, који је силовао дјевојку у Бихаћу, а потом нестао без трага. Провале и пљачке само су дио проблема.

Анкетирани грађани Велике Кладуше истакли су да су у константном страху од насилних миграната, како за себе, тако и за дјецу, те апеловали на локалне и државне власти да што хитније ријеше проблем.

Због безбједносне и епидемиолошке ситуације која из дана у дан све више измиче контроли, Влада кантона затражила је утвђивање "кућног реда" за мигранте.

- Увођење кућног реда који морамо наметнути, јер то не подржава држава, ће значити забрану кретања у одређеним терминима само за мигранте, а на за наше грађане - рекао је Мустафа Ружнић, премијер Унско-санског кантона.

И док се мигранти слободно крећу и очигледно раде шта им је воља, грађани Бихаћа и Кладуше из кућа не излазе већ с првим сумраком. У каквом страху живе, само они знају.