latinica  ћирилица
19/06/2019 |  18:45 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Због неформирања Савјета министара Српска губи милионе

Због неформирања власти у Федерацији и БиХ, трпи Српска, њене институције и грађани. На удару је републички буџет у којем, због нерасподјеле средстава од индиректних пореза, недостаје 81 милион КМ. Трпе велики пројекти, а и инвеститори су несигурни.

Осам мјесеци након општих избора, власт у Федерацији и на нивоу БиХ још није формирана. То директно утиче на Републику Српску, која је једина спровела изборне резултате и конституисала власт, али и на функцинисање њених институција, поручио је генерални секретар Владе Синиша Каран.

Блокирани су бројни инфраструктурни пројекти.

- Навешћу примјер моста Братољуб, који нема употребну дозволу, јер тамо треба само једна реченица из Савјета министара. Имате 150 милиона у Електропреносу БиХ, онда нема ни коефицијента за расподјелу средстава од индиректних пореза - каже Каран.

Буџет Републике Српске тако је оштећен за 81 милион КМ. Трпе и градски буџети.

Замјеник градоначелника Бањалуке Срђан Амиџић као примјер наводи пројекат водоснабдијевања, који се реализује са ЕБРД-ом. Истиче да би камате, које су сада три одсто, биле свега један одсто, када би процедура прошла све нивое власти у БиХ.

- Ја могу с правом да поставим питање - гдје су та два процента отишла, зашто сви грађани Бањалуке плаћају та два процента? То је преко пола милиона КМ на годишњем нивоу, из чега ми можемо да изградимо један читав подсистем, када је у питању водоснабдијевање - наводи Амиџић.

Економисти упозоравају да све то утиче на укупну слику у БиХ. Бројни пројекти не могу бити реализовани, а самим тим смањене су инвестиције и, директно, запошљавање. Таква ситуација тјера инвеститоре.

- Инвеститори не желе да улажу у земљу гдје је неповољна политичка ситуација, јер они сматрају да у тој ситуацији њихов капитал није сигуран и они на неки начин избјегавају таква подручја - истиче Предраг Дудуковић из Удружења економиста СВОТ.

На то је указао и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик током посјете Мађарској. Он је у разговору са мађарским премијером Виктором Орбаном истакао да је Српска одмах након избора формирала институције власти, те да је, без обзира на блокаде, републички буџет стабилан, а Влада редовно измирује све обавезе.

Ипак, Српска би, новцем који јој је ускраћен, могла много више да постигне, закључио је Синиша Каран.