latinica  ћирилица
19/06/2019 |  19:45 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

Да ли је на сцени оркестрирана кампања против ВСТС-а?

Тужилаштво БиХ наредило је истрагу против суспендованог инспектора СИПА Марка Панџе и бизнисмена Нермина Алешевића, због примања и давања дара, а против Алешевића и за неовлашћено прислушкивање и тонско снимање у случају "Поткивање".

Формиран је и предмет, у којем ће бити испитани мотиви притисака на правосуђе БиХ.

Афера "Поткивање" изазвала је буру и на почетку тродневног засједања ВСТС-а. Случај "Поткивање" или можда случај "Паковање", како се све гласније и јасније може чути у јавности!

Док истражни органи раде - стручна и "нестручна" јавност се утркује у оцјенама и процјенама! И мада је првостепена дисциплинска комисија одлучила, а другостепена одлуку потврдила, како нема одговорности предсједника Савјета Милана Тегелтије, чланови Савјета по националном шаву подијељени, о одговорности су бурно расправљали.

А не тако давно - били су јединствени у подршци Тегелтији и истражиоцима да посао што прије окончају. Но, четворо Бошњака - ето "предомислило" се. Најгласнији - судија са фотографије о тајним сједељкама у америчкој амбасади - Горан Незировић. Под плаштом нарушеног интегритета и кредибилитета Савјета тражио је оставку руководства - предсједника Тегелтије и потпредсједница Јадранке Локмић Мисирача и Ружуце Јукић.

- То је питање елементарне, моралне одговорности, цивилизацијски стандард да руководство ове институције поднесе оставку и одступи из чланства у институцији - каже Незировић.

Био је, тврди, спреман и на колективну оставку Савјета, ако баш "мора". Али то би, каже, угрозило функционисање правосуђа. Имао је Незировић и конкретне идеје и планове како да се његов приједлог у дјело спроведе. Но, недостајали су му само "ситнице" - тражени аргументи за одговорност руководства Савјета. Или бар за појединачну "кривицу".

- Ми одговорност за рад ове институције сносимо један од петнаест и прихватам да сви заједно дамо оставку и ако се то деси ја ћу проговорити, а онда ћу имати свашта рећи. Ако ја треба да поднесем оставку зато што два портала то пишу и спорадично трећи преноси, не пада ми на памет - категорична је Јадранка Локмић Мисирача, потпредсједница Високог судског и тужилачког савјета БиХ.

Јукићева и конкретнија! Ако неко треба да поднесе оставку због "моралне одговорности и цивилизацијских стандарда" онда је то управо водећи "моралиста" Незировић.

- Колега је запослио своју кћерку без конкурса у кантонални суд, има дугове за комуналне услуге негдје 14.000 КМ, не могу тачно да кажам, а има, чини ми се и 12 отворених предмета. Дакле, ако принципијелно разговарамо о свим стварима, онда морамо да знамо да то није принципијелно - рекла је Јукићева.

"Непринципијелним" и неморалним могли би се оцијенити и "кружоци" бошњачких чланова Савјета, предвођени Незировићем, који су претходно хвалоспјеве писали страним амбасадама и међународним званичницима понизно се извињавајући због овдашњих критика о притисцима на бх. правосуђе.

Подјелу по националном шаву, критиковала је Моника Мијић, члан ВСТС.

- Ово је први пут да су се одређени чланови Савјета удружили и дали заједничко саопштење и оно што јесте чињеница, је да је ријеч само о бошњачким члановима. Интересантно да колеге нису контактирале мене и питале да ли и ја желим да се придружим - рекла је Мијићева.

Десило се случајно, немушто се правдао пред новинарима један од потписника писма подршке амбасадорима, Селим Карамехић.

- Нас четворо је тај дан било присутно у згради Савјета, имали смо одређене састанке, сјели смо и разговарали на ту тему - истакао је Карамехић.

У БиХ ни киша случајно не пада, спремни су да кажу боље упућени. "Случајно" није ескалирала ни наводна афера "Поткивање" и то баш сада, каже Тегелтија.

- Када се ствари разјасне створиће се једна мало другачија слика, а ствар ће се разјаснити, то је сасвим сигурно. Онда ће се видјети да се десило супротно од тога да је Савјет нарушио свој углед. Неко други ко није дио овог савјета ради смишљено, оркестрирано и тенденциозно на преузимању контроле над правосуђем - истиче Тегелтија.

"Неко други", а не ови чланови Савјета, инсталисали су у правосудни комплекс гумене или глуве собе понавља Јукићева.

- Овдје се ради о истрагама, о судским процесима, гдје су странци покушавали утицати на наше носиоце правосуђа. Јасно вам је да ја не могу изаћи у јавност са оваквом причом, а да немам доказе 100 одсто, јер би вјероватно нестала са земље - нагласила је Јукићева.

Ко су били све посјетиоци "глувих соба" Јукићева не открива. Доказе ће, каже, подастријети истражним органима. Но, већ "на прву" чим су најпозванији, они у Тужилаштву БиХ, саопштили како ће "помно истражити" мотиве и разлоге дестабилизације правосудног система, оркестрирано су реаговали најгласнији сарајевски портали.

Они од којих је све почело и они други који су по уходаном шаблону од зареза до зареза, такве вијести бомбастично преносили. Уводи се цензура, враћа "деликт мишљења" "ердоганизација" правосуђа, већ вриште нови наслови.

Симптоматично, одмах се саопштењем огласила Америчка амбасада. Слобода штампе и истраживачко новинарство, кажу, играју важну улогу у одбрани јавног интереса у демократији. Но, заборављају да нагласе како демократија, ипак, почива на доказима.