latinica  ћирилица
19/06/2019 |  19:50 ⇒ 19:51 | Аутор: СРНА

Директна линија са предсједником Владимиром Путином

Традиционални специјални програм Директна линија са предсједником Русије Владимиром Путином почеће сутра у подне по московском времену.
Владимир Путин (Фото: Tass) -
Владимир Путин (Фото: Tass)

Директна линија са Владимиром Путином телевизијски је програм током којег предсједник Русије одговара уживо на питања становника Русије и других земаља.

Први пут је такав формат комуникације између предсједника и грађана на националним телевизијским и радио каналима организован 24. децембра 2001. године.

Након тога, директне линије су се одржавале једном годишње, изузев 2004. и 2012. године. Владимир Путин је учествовао у 16 програма - 12 пута као предсједник државе, а четири пута у својству предсједника владе.

Путин је оцијенио да директни контакт са грађанима даје вјерну слику онога што тренутно брине и интересује друштво.

Питања руском предсједнику постављају како гости који су позвани у московски студио тако и становници градова, гдје су организована укључења уживо. Осим тога, неколико дана прије почетка директног преноса почео је са радом Јединствени центар за примање порука, гдје се примају поруке пристигле путем телефона, сајта www.moskva-putinu.ru и путем СМС и ММС порука.

Од 2011. године грађани имају могућност да шаљу поруке преко интернета, а од 2003. године и путем СМС порука. Од 2014. године поруке у видео-формату могуће је снимити помоћу било код мобилног уређаја, уз помоћ апликације Москва Путину.

Током прве директне линије са Владимиром Путином 2001. године постављен је најмањи број питања - 400.000. Након тога, њихов број се стално повећавао, а највећи број питања је стигао 2015. - укупно 3,25 милиона. Током 16 директних линија, Владимир Путин је одговорио на 1.126 питања.

Прошле године директна линија је одржана у новом формату, са учешћем чланова Владе и руководилаца субјеката Руске Федерације. Три замјеника потпредсједника Владе, четири министра и седам гувернера одговарало је на питања која су се односила на сфере њихове надлежности.

У октобру 2012. године одлучено је да се директна линија организује у топлије доба године, како временски услови не би ометали директна укључења из региона. Од 2013. године директне линије су се одржавале у априлу, све до 2017. године, када је програм помјерен за јун, преноси Спутњик.

Сваке године програм траје све дуже. Године 2001. председник Русије је разговарао са грађанима два часа и 20 минута, док је 2013. године постављен рекорд, када је директна линија трајала четири часа и 47 минута.

Када је ријеч о укупном времену, Владимир Путин је провео више од 60 часова и 52 минута одговарајући на питања током свих досадашњих директних линија.