latinica  ћирилица
20/06/2019 |  07:24 ⇒ 07:36 | Аутор: sputniknews.com

Шта су војни представници Аустрије, Њемачке и Бугарске радили у Новом Пазару?

Представнице ресора одбране Аустрије, Њемачке и Бугарске боравили су у Бошњачком националном вијећу, у Новом Пазару, гдје су упознати са ииницијативом тог вијећа за рјешавање статуса Бошњака и статуса Санџака, којом је затражено успостављање "специјалног статуса за ту област".
Нови Пазар - Фото: РТС
Нови ПазарФото: РТС

Представници БНВ-а, међу којима није био и предсједник Вијећа Есад Џуџо, чија се оставка тражи управо због спора насталог у вези са поменутом иницијативом, су од представника трију држава тражили да о свему упознају своје амбасаде и владе земаља из којих долазе.

Са представницима БНВ-а су разговарали: Аустријанац Томас Ахамер, њемачки потпуковник Томас Бекер и бугарски пуковник Милћо Игнатов.

Како је објављено на сајту БНВ-а, представници Вијећа су странце упознали са главним активностима Вијећа и проблемима Бошњака, као и са конкретним предлозима тог већа за њихово решавање.

У БНВ-у, којим руководе већници листе Самоопредјељење, коју чине представници Странке демократске акције Санџака, Сулејмана Угљанина, сматрају да специјални статус Санџака представља ефикасно рјешење политичких и територијалних спорова између суседних држава и народа на Балкану.

Ово вијеће је, међутим, упало у кризу због покретања ове иницијативе која је донесена без потписа предсједника Есада Џуџа.

Џуџо је рање рекао да иницијативу није потписао јер за то није имао овлашћење од партнерске листе "Вакат је".

Због тога је листа Самоопредјељење затражила његову оставку, коју он одбија да поднесе јер, како каже, то од њега тражи "проалбански лоби" и СДА Самџала о Већу.

Због ове кризе БНВ-у прети увођење привремених мера, уколико наредна сједница не буде заказана до 27. јуна, будући да се тада навршава шест мјесеци од посљедњег окупљања вијећника.

Угљанинова листа Самоопредјељење нема већину да би могла самостално да руководи Вијећем, па се не искључује могућност да листа Вакат је и листа Муамера Зукорлића, која је тренутно у опозицију, формирају нову већину и Угљанинову опцију тако пошаљу у опозицију.