latinica  ћирилица
20/06/2019 |  07:31 ⇒ 10:43 | Аутор: sputniknews.com

Иран оборио амерички дрон на југу земље

Корпус чувара исламске револуције саопштио је да је оборио амерички шпијунски дрон Глобал Хоук на југу Ирана, јавља телевизија Прес.
Амерички дрон (Фото: CC0 / Wikipedia / U.S. Air Force photo by Bobbi Zapka) -
Амерички дрон (Фото: CC0 / Wikipedia / U.S. Air Force photo by Bobbi Zapka)

У саопштењу се наводи да се инцидент десио у подручју Куха Мубарак, у провинцији Хормозган, након што је дрон ушао у ваздушни простор Ирана.

Представник Централне команде Оружаних снага САД је, међутим, негирао да су данас летјели амерички дронови изнад ове Исламске републике.

Раније је државни секретар САД Мајк Помпео лично упозорио Техеран о последицама погибије америчких војника. Он је рекао да било која акција Техерана или његових савезника која може довести до погибије макар једног америчког војника — довешће до одмазде.

Сједињене Америчке Државе су прошле недјеље оптужиле Иран за напад на два танкера у Оманском заливу, али нису изнијеле никакав доказ у прилог тој тврдњи. Америчка војска је објавила снимак који показује наводни напад Ирана, на којем иранске снаге уклањају неексплодирану мину са једног од танкера. На снимку се не виде ни натписи ни заставе који би потврдили наводе америчке војске. Иран је демантовао све наводе о својој улози у инциденту.