latinica  ћирилица
20/06/2019 |  07:38 ⇒ 07:38 | Аутор: СРНА

Наставак суђења за злочине над Србима у селу Чемерно

У Суду БиХ данас ће бити настављено суђење оптуженима за злочине над српским цивилима у илијашком селу Чемерно 1992. године.
Суђење за злочине на Чемерну, архив - Фото: Screenshot
Суђење за злочине на Чемерну, архивФото: Screenshot

Тужилаштво БиХ оптужило је Џемала Хаџића, Теуфика Турудића, Џемала Смолу, Сенада, Хариса и Бењамина Сикиру, Енеса Дурака, Мирсада, Нусрета и Мирзета Бешлију, те Хамдију Спахића да су крајем маја и у првој половини јуна 1992. године заједно са другим лицима свјесно учествовали у удруженом злочиначком подухвату у селу Чемерно.

Оптужница бивше припаднике Територијалне одбране и активног и резервног састава полиције тадашње БиХ терети да су 10. јуна 1992. године напали Чемерно у којем су убили 30 Срба, међу којима је најмлађа жртва имала 16, а најстарија више од 80 година.

Убијено је десетак жена, а у нападу је паљена покретна и непокретна имовина Срба који су мучени и убијани.

На рочишту 23. маја свједок Тужилаштва БИХ Ахмед Спахић, који је почетком рата био припадник резервног састава милиције у Љубини /општина Илијаш/, знатно је измијенио ранији исказ у корист оптужених.

Спахић је тврдио да је исказ прије двије године Тужилаштву БиХ у којем је навео да је постојала наредба о ликвидацији свих Срба у Чемерну дао под притиском инспектора Миленка Каришика.

Овај свједок је затражио и да му буду укинуте мјере заштите, које, како је рекао, никада није ни тражио, јер се не осјећа угрожено, те да је за те мјере сазнао од тужиоца Владимира Симовића и инспектора Каришика по завршетку ранијег исказа.