latinica  ћирилица
20/06/2019 |  07:48 ⇒ 07:50 | Аутор: СРНА

Почиње "Тамбурица фест"

На 12. свјетском "Тамбурица фесту", који вечерас почиње у Новом Саду, за титулу најбољег такмичиће се 12 оркестара из осам земаља.
Тамбурица фест - Фото: Novosti.rs
Тамбурица фестФото: Novosti.rs

Манифестација почиње у 18.00 часова наступом фолклорних ансамбала културно-умјетничких друштава и јединственим дефилеом више од 100 тамбураша Дунавским парком и централним улицама Новог Сада.

Дружење са тамбурашима потрајаће све до 23.00 часа, а наредна два дана "Тамбурица фест" биће настављен на Петроварадинској тврђави, гдје ће за те двије фестивалске вечери на главној бини наступити више од 700 извођача из осам земаља.

Програм сутра почиње у 20.30 часова интернационалном ревијом
младих тамбураша, па слиједи такмичење малих тамбурашких састава, најављено је из прес-службе "Тамбурица феста".

Потом је планиран ревијални дио програма у оквиру којег ће наступити - Руски ансамбл народне музике "Златни поток" и концерт Оркестра солиста 100 виолина из Будимпеште "Будапест џипси симфони оркестра".

Посљедњег дана манифестације, у суботу, 22. јуна, у 21.00 час, почиње избор за најбољу нову пјесму "Тамбурица феста", а потом додјела награда.

Јован Пејчић, директор "Тамбурица феста", званично најбољег фестивала етно-музике у Европи и најбоље туристичке манифестације у Србији, истакао је да ће ове године бити уведен још један такмичарски сегмент - избор најбоље ауторске песме и најбољег вокалног солисте.

Пејчић је рекао новинарима да ће у ревијалном дијелу наступити Лепа Брена, чувени "Оркестар 100 виолина" из Будимпеште, као и ансамбл народних инструмената из Републике Коми из Руске Федерације "Зарни Љољ".

"Оркестар `100 виолина` добро је знан у свету, важе за велике поштоваоце традиционалне музике. `Зарни Љољ` су музички виртуози из републике у Руској Федерацији претежно настањене мађарским живљем. И ове године очекујемо спектакл и настављамо са ширењем наше културне мисије и пријатељства на регионалном нивоу", нагласио је Пејчић.