latinica  ћирилица
20/06/2019 |  08:16 | Аутор: СРНА

Ђукановић очекује признање црногорске православне цркве

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић изјавио је да очекује да Цариградска патријаршија призна аутокефалност канонски непризанате црногорске православне цркве јер би, како је навео, све друго било супротно канонском праву.

Он је навео да би га изненадило да у Цариградској патријаршији размишљају другачије.

- То би било супротно канонском праву и темељном принципу етнофилетизма. Као што смо 1918. остали без државе, па након тога, без обзира што је било насилно, логично 1920. остали без цркве - рекао је Ђукановић за Телевизију Н1.

Он је подсјетио да су се 2006. године промијениле околности и Црна Гора постала независна држава, те да, у складу с тим, организација Српске православне цркве прати организацију државе.

Ђукановић истиче да нема говора о покушају да, доношењем новог закона о слободи вјероисповијести, цркве и манастири у Црној Гори буду отети од Српске православне цркве и додијељени црногорској православниј цркви.

- Ријеч је о грозној и грубој политичкој манипулацији - нагласио је Ђукановић.

Он је рекао да не доживљава као пријетње изјаве српских званичника који га оптужују да креће у "отимање манастира СПЦ у Црној Гори".

Ђукановић каже да је, према архиви Црне Горе, ријеч о државној имовини, те да у црногорском Уставу и данас пише да је својина неотуђива.

- То значи да ће имовину сачувати свако ко може да приложи валидну документацију и докаже под каквим је условима правно ваљано дошао до стицања имовине која је до 1918. године била државна - навео је Ђукановић.

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић оптужио је Српску православну цркву да покушава да чува инфаструктуру велике Србије и да омета европски пут Црне Горе, те најавио обнову црногорске православне цркве.

Митрополија црногорско-приморска је у суботу, 15. јуна, организовала Тројичиндански сабор пред Саборним храмом Христовог васкрсења у Подгорици с циљем да се у заједничкој молитви православних вјерника пошаље јасна порука да је једини прави пут - пут богољубља и братољубља.

Сабор је сазван у знак протеста због предложеног закона о слободи вјероисповијести који предвиђа одузимања имовине, односно храмова, Српске православне цркве у Црној Гори.