latinica  ћирилица
20/06/2019 |  08:19 ⇒ 08:19 | Аутор: sputniknews.com

ФИФА почела да тражи новог домаћина Свјетског првенства 2022. године

Након хапшења бившег шефа Савеза европских фудбалских асоцијација (УЕФА) Мишела Платинија Међународна фудбалска федерација (ФИФА) разматра могућност одузимања Катару права одржавања Светског првенства 2022. године, тврди аргентинска телевизија TNT Sports.

ФИФА, наводно, одржава "тајне састанке", на којима се разматра могућа замена Катара као домаћина турнира друге државе.

Платини је рекао да су га на испитивању по предмету корупције питали о Европском првенству 2016, Свјетском првенству у Русији, Свјетском првенству у Катару, клубу Пари Сен Жермен и о ФИФА.

Француско финансијско тужилаштво привело је пре два дана некада најбољег фудбалера свијета јер истражује "наводна активна и пасивна дела подмићивања службеника" око додјеле Катару домаћинства Мундијала.

Катар је у децембру 2010. године, у вријеме када је Платини био на челу УЕФА, добио домаћинство Свјетског првенства изненађујућом побједом с обзиром на недостатак интересовања локалне публике, екстремних врућина и уопште квалитета фудбала у тој земљи.

Француски медији преносе да је Платини испитан о наводној вечери у Јелисејској палати 23. новембра 2010. године, на коме је био са тадашњим предсједником Француске Николом Саркозије, принцем Катара Тамина Бена Хамада ал Танијем и тада премијером Катара Хамадом Беном Јасемом ал Танијем, као и због чега је промијенио мишљење да умјесто САД гласа за арапску земљу.