latinica  ћирилица
20/06/2019 |  08:21 | Аутор: ТАНЈУГ

Си стигао у С. Кореју, прва посјета кинеског државника од 2005. године

Кинески предсједник Си Ђинпинг допутовао је данас у Сјеверну Кореју, што је његова прва посјета од ступања на дужност шефа државе 2013.
Састанак Ким Џонг-уна и Си Ђинпинга - Фото: Screenshot
Састанак Ким Џонг-уна и Си ЂинпингаФото: Screenshot

Ово је, како напомиње ББЦ, и прва посјета неког кинеског предсједника Пјонгјангу од 2005. године.

Кинеска агенција Синхуа јавља да је Си допутовао нешто прије 11 сати по локалном времену у дводневну посјету Сјеверној Кореји током које ће, како се очекује, са сјевернокорејским лидером Ким Џонг Уном разговарати о оживљавању разговора са Вашингтоном у вези са нуклеарним програмом Пјонгјанга.

Си је допутовао у пратњи супруге Пенг Лијуан и неколико званичника Комунистичке партије, преноси АП.

Ове године се навршава 60 година од потписивања споразума о ваздушном и друмском саобраћају између Кине и Сјеверне Кореје.

Сјевернокорејски лидер Ким Џонг Ун посјетио је Кину четири пута од почетка прошле године.

Уочи посјете Пјонгјангу, кинески предсједник је изјавио да Сјеверна Кореја иде у “правом смјеру“ рјешавајући политичка питања на Корејском полуострву.

Си није овом приликом поменуо преговоре о нуклеарном наоружању Вашингтона и Пјонгјанга, међутим стручњаци сматрају да ће он највјјероватније током разговора са сјевернокорејским лидером Ким Џонг Уном подржати напоре Сјеверне Кореје која позива на постепено разоружање.

Си је истакао да ће његова дводневна посјета ојачати стратешку комуникацију и размјену између двије пријатељске земље.

Агенција Ројтерс преноси да је посета Сија Сјеверној Кореји представља видљиву подршку Киму.

Како се наводи, Си је рекао да ће Кина допринијети миру, стабилности, развоју и просперитету у региону јачањем комуникације са Сјеверном Корејом.

- Кина ће се такође ангажовати с другим заинтересованим странама тако што ће заједнички убрзати напредак у дијалогу и преговорима о питањима Корејског полуострва - рекао је Си.