latinica  ћирилица
20/06/2019 |  08:46 ⇒ 08:47 | Аутор: СРНА

Лидери ЕУ одлучују о кандидатима за руководеће функције

Лидери ЕУ састаће се данас у Бриселу да би постигли сагласност о новом предсједнику Европске комисије пошто посланичке групе нису успјеле да именују заједничког кандидата.
Брисел - Фото: РТРС
БриселФото: РТРС

Ниједно од водећих имена које се појавило прошлог мјесеца након избора за Европски парламент није добило подршку четири водеће партије за функцију предсједника Европске комисије.

- Остајем опрезни оптимиста јер су они са којима сам до сада разговарао изразили одлучност да се одлука донесе брзо - нагласио је предсједник Европског савјета Доналд Туск, који предсједава самитима лидера ЕУ.

Међу осталим функцијама о којима ће се одлучивати су високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност, те предсједавајући Европског парламента.

Национални лидери желе да контролишу процес и да највише функције буду подијељене равноправно између мушкараца и жена, истока и запада, мањих и већих чланица.

Међутим, резултати еврооских избора приморали су највеће конзервативне, социјалистичке, либералне и посланичке блокове Зелених да формирају коалиције.

Странке које још раде на изради нацрта заједничког политичког програма нису дале подршку ниједном одређеном кандидату.

Кандидати за највише функције морају имати најмање 21 глас од 28 лидера ЕУ и већину у 751-чланом Европском парламенту.