latinica  ћирилица
20/06/2019 |  08:57 | Аутор: СРНА

Цијене нафте у порасту

Цијене нафте на свјетском тржишту данас су порасле за скоро два одсто због појачане потражње у САД, које су највећи потрошач овог енергента на свијету и јер су чланице ОПЕК-а и други произвођачи напокон успјели да усагласе датум одржавања састанка о евентуалном смањењу производње.

У Лондону је цијена сирове нафте "брент" порасла за 1,13 долара или 1,8 одсто и сада је 62,95 долара по барелу.

У Њујорку је цијена свијетле сирове нафте већа за 90 центи или за 1,7 одсто и износи 54,66 долара по барелу.

- На раст цијене утицали су разни фактори. У Америци је потражња у порасту због љетних одмора, а све указује на то да ће бити састанка ОПЕК-а и да ће бити продужена одлука о смањењу производње нафте, али постоји могућност и додатног смањења - сматра аналитичар Фин Зејбел из Националне банке Аустралије.

Према подацима Администрације за енергетске информације, послије рекордног раста, залихе сирове нафте у САД смањене су за 3,1 милион барела док су аналитичари предвиђали пад од 1,1 одсто.

Чланице ОПЕК-а сагласиле су се да ће се састати 1. јула а да ће се потом сутрадан срести и са другим произвођачима нафте.

ОПЕК и други произвођачи разматраће да ли ће продужити договор о дневном смањењу производње нафте за 1,2 милиона барела а који истиче на крају овог мјесеца.