latinica  ћирилица
20/06/2019 |  10:03 | Аутор: СРНА

Линта: Системски се крше људска права 1,2 милиона протјераних Срба

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцјењује, поводом Свјетског дана избјеглица, да се системски и намјерно крше људска права више од 1,2 милиона протјераних Срба и других грађана са простора бивше Југославије.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

Због тога је, наводи Линта у саопштењу, Савез Срба из региона евидентирао отету, уништену и другу имовину протјераних Срба и других грађана из Хрватске, БиХ и Словеније.

Укупно су 10.322 породице попуниле образац за евиденцију, односно више од 30.000 протјераних Срба и других грађана.

- С обзиром на то да је са подручја Хрватске и БиХ протјерано више од милион Срба и других грађана, ова евиденција може се сматрати веома репрезентативном анкетом - истакао је Линта.

Након завршене евиденције, напоменуо је он, извршена је анализа прикупљеног материјала и сачињен извјештај са прецизним подацима о систематском кршењу људских права протјераних Срба и других грађана.

У извјештају су наведени конкретни подаци о материјалним губицима у вези са уништеном и отетом непокретном и покретном имовином, финансијским губицима /неисплаћене пензије, динарска и девизна штедња.../ и непризнатим радним стажом, те неадекватном размјеном, обновом и продајом имовине.

Линта је најавио да ће Савез Срба из региона овај извјештај послати на адресе свих значајних међународних организација, као што су УН, ЕУ, Конференција за европску безбједност и сарадњу, Савјет Европе, те на адресе водећих држава свијета.

Савез Срба из региона ће тражити, прије свега, од ЕУ, односно Европског парламента, Европског савјета, Савјета министара и Европске комисије да изврши притисак на Хрватску, БиХ и Словенију да поштују Повељу УН о људским правима, Европску конвенцију за заштиту људских права и основних слобода.

Овај савез ће тражити да Словенија и Хрватска испуне преузете обавезе потписивањем уговора о приступању ЕУ, као и да БиХ испуни Анекс 7 Дејтонског мировног споразума који се односи на повратак имовине избјеглих и расељених лица.

- Јасно је да није могуће успоставити трајни мир и стабилност, међусобно поштовање и повјерење у региону без проналажења правичног рјешења питања отете и уништене имовине и других отетих права - истакао је Линта.