latinica  ћирилица
20/06/2019 |  10:44 ⇒ 10:45 | Аутор: СРНА

Већи промет путника и робе

Укупан гранични промет путника на граничним прелазима БиХ на улазу у Републику Српску у првом тромјесечју ове године износио је 3.120.595 лица, односно 5,7 одсто више него у истом периоду лани, подаци су Републичког завода за статистику.
Републички завод за статистику - Фото: РТРС
Републички завод за статистикуФото: РТРС

Гранични промет путника у возилима са домаћом регистрацијом у првом тромјесечју ове године већи је за 34 одсто, а у возилима са страном регистрацијом за 14,8 одсто у односу на упоредни период.

У структури друмског граничног промета путничких моторних возила, 42,1 одсто односи се на домаћа возила, а 57,8 одсто на страна.

Највећи број улаза и излаза путничких возила евидентиран је на граничним прелазима са Хрватском.

У првом тромјесечју ове године на граничним прелазима БиХ на излазу из Републике Српске забиљежена су 10.284 теретна возила, односно 5,3 одсто више у односу на исти период лани.

Ове године су у првом тромјесечју извезена 342 милиона тона робе, односно 0,1 одсто више у односу на упоредни период.

Број теретних возила којима је роба увезена преко граничних прелаза БиХ на подручју Републике Српске већи је за 5,3 одсто, док је количина робе на улазу у Републику Српску већа за 15,8 одсто.

Возилима са страном регистрацијом увезен је 37,1 одсто од укупне количине робе на улазу, док је возилима са домаћом регистрацијом извезено 62,6 одсто од укупне количине робе на излазу из Републике Српске.