latinica  ћирилица
20/06/2019 |  11:02 | Аутор: СРНА

Митрополија може да тужи Подгорицу Европском суду за људска права

Један од чланова правног тима Митрополије црногорско-приморске Владимир Лепосавић рекао је да та митрополија има могућност да тужи Црну Гору пред Европским судом за људска права због закона о слободи вјероисповијести јер је Подгорица прекршила међународно право, чак и ако Венецијанска комисија подржи тај закон.
Европски суд за људска права у Стразбуру - Фото: Агенције
Европски суд за људска права у СтразбуруФото: Агенције

Лепосавић је рекао да су свему претходиле припреме, можда и неки синхронизован рад јер је овај закон касно увече објављен на сајту Владе Црне Горе, а већ ујутро објавила га је, преведеног на енглески, на свом сајту Венецијанска комисија, која је једно од тијела Савјета Европе.

- Симптоматично је и то да су представници Венецијанске комисије на разговоре о спорном закону дошли у време државних празника, односно нерадних дана, па су представници правног тима СПЦ имали проблем да дођу до архиве и службених преводилаца - рекао је Лепосавић за Спутњик.

Он је навео да је немогуће повјеровати у толико чудних случајности, али да он ипак вјерује да Венецијанска комисија, која засједа сутра, не може дати позитивно мишљење о цијелом тексту закона, јер је сличан приједлог одбила 2015. године.

- Члан о одузимању имовине СПЦ као такав не може да прође, просто, то је немогуће. Ја сам сигуран у то, па макар неко и био пристрасан и у стању да потпише било какво мишљење, које би том члану дало позитиван коментар или га одобрило на неки политички начин. Коментар ће, више као политички аргумент правног типа, бити ветар у једра једној или другој страни, али он у сваком случају није крај приче - каже Лепосавић.

Он је рекао да се црногорски закон о слободи вјероисповијести односи само на СПЦ и да би требало да омогући да се изврши препис права власништва због чега није потребно бити правни експерт да би се схватило на чему, како је навео, ради власт Мила Ђукановића.

Чак су, каже он, и комунистичке уредбе о национализацији биле праведније јер су се односиле на све, а овај закон погађа искључиво СПЦ, која треба да докаже да је прије 1918. године била власник своје имовине, али из закона није јасно ни како то да докаже.

- Не помиње се поступак, не помиње се суд, не помиње се процедура доказивања. Овај закон би заправо требало да омогући управном органу да, не у судском, већ у управном поступку, који је окрњен и мрачан, омогући органу управе, дакле министарству, а не суду, да попише имовину и изврши препис права власништва - каже Лепосавић.

Према његовим ријечима, једино што је познато је ставка о брзом пописивању црквене имовине, а, пошто других процесних правила нема, сигурно је да закон не може да опстане јер такав примјер не постоји нигде у свијету.

- Држава је у последњих неколико година тужила епархије због права власништва над појединим храмовима на Цетињу и у Подгорици. Сваки спор који је до сада држава, односно, Влада Црне Горе повела против СПЦ у погледу права - изгубила је - рекао је Лепосавић.

Он је навео да је било потпуно јасно да нема никаквог доказа да икоме, осим епархијама и самој Цркви, припадају њени храмови.

- Када су видели да не могу редовним судским путем, онда је предложен закон који не помиње редовни, нити било који судски пут одлучивања о том питању, тако да је потпуно јасно о чему се ради - каже Лепосавић.

Лепосавић додаје да је Влада Црне Горе већ прекршила и сопствена правила, јер је приједлог усвојен без јавне дебате, а сам начин како је представљен јавности говори о томе да се на њему радило закулисно.

Владимир Лепосавић је члан правног тима Митрополије црногорско-приморске и Епархије будимљанско-никшићке. Лепосавић специјализирао је у области међународних људских права на Правном факултету у Вашингтону, а докторирао у Београду бавећи се заштитом етничких, вјерских и језичких права мањина.