latinica  ћирилица
20/06/2019 |  11:25 | Аутор: СРНА

Књига "Мета" њемачког фото-репортера о НАТО злочину у Варварину

На српски језик преведена је књига "Мета" њемачког фото-репортера Габријеле Сенфт /70/, која је међу најзаслужнијима што се у Њемачкој чуло за НАТО злочин у Варварину 30. маја 1999. године када је у два ракетирања моста на Великој Морави погинуло 10, а рањено 30 цивила.
Књига "Мета" Габријеле Сенфт - Фото: илустрација
Књига "Мета" Габријеле СенфтФото: илустрација

Габријела Сенфт фотографије са свједочењима преживјелих и чланова породица страдалих објављује од 2001. године, а књига "Мета" у којој су обједињене потресне приче објављена је 2015. године.

Она је рекла за Вечерње новости да "Мета" већ на корицама представља збирку докумената о ратном злочину НАТО-а и његовим посљедицама.

Габријела каже да је у Србији боравила први пут 1999. године у оквиру њемачке мировне мисије "Мајке против рата", а о масакру у Варварину се ближе упознала прије 18 година када је боравила у Србији.

Она наводи да има много људи у Њемачкој који су били дубоко ганути након сазнања о злочину на варваринском мосту.

Према њеним ријечима, ни правни заступници касније изгубљене судске битке која је трајала од 2001. године нису могли да схвате зашто је стари мост био војни циљ и зашто је гађан у вријеме када је око њега било више од 1.000 људи, а авиони су се вратили и гађали мост још једном.

Габријела је рекла да је ова прича допрла до многих људи у Њемачкој, углавном старијих, којима је о томе причала.

Она је навела да у књизи "Мета" говори о помоћи Нијемаца који су давали новац и помагали да се подигне тужба.

Габријела каже да се, поводом 20 година од НАТО бомбардовања, сусрела са породицама жртава и рањених у Варварину и да је сусрет био дирљив, те додаје да је са њима и даље у контакту.

Изложбу Габријелиних фотографија из Варварина видјели су у Аустрији и Чешкој, а више од 70 изложби било је организовано само у Њемачкој.

Она је објективом забиљежила и прве сусрете адвоката 27 породица које су тужиле Владу Њемачке.

Објавила је на десетине разговора са мјештанима који су на било који начин могли да освијетле злочин који се догодио прије 20 година, а међу првим новинарима је објавила свједочанства о патњи страдалих породица у бомбардовању моста у Варварину.

Габријела Сенфт рођена је и одрасла у Доњој Лужици, дипломирала новинарство у Лајпцигу на Универзитету "Карл Маркс", а каријеру је започела у новинској агенцији Њемачке Демократске Републике у Берлину.

Од 1990. године радила је као фото-репортер у дневном листу "Јунге велт", а три године касније постала је самостални новинар.