latinica  ћирилица
20/06/2019 |  11:38 ⇒ 12:38 | Аутор: РТРС

У Бијељини промовисана "Српска историја" Чедомира Антића

У Народној библиотеци "Филип Вишњић" у Бијељини синоћ је промовисана књига историчара Чедомира Антића "Српска историја". Она кроз више од 70 поглавља говори о историји народа и територије на којој се налази садашња Србија.

Чедомир Антић навео је да је књига о српској историји потребна овдашњој јавности, нарочито у новије вријеме, када настају нове нације и идентитети. Наводи да је неопходно сагледати актуелно стање у којем се налази српски народ, те да неке његове колеге сматрају да је потребно мало сачекати за велике синтезе.

- Чекамо седми том "Историје српског народа", који није написан од осамдесетих и деведесетих година прошлог века, рекао је Антић и подсјетио да је ова књига прије годину дана преведена и на енглески језик, а објавила ју је "Лагуна".

Он је навео да није било потребе за временском дистанцом у писању књига, као што је био случај и са "Историјом Републике Српске".

- Наши велики историчари писали су историју Срба до деведесетих година, али већина историја, посебно оних које настају у земљама ЕУ и САД, не познају ту временску дистанцу, те наши људи у дијаспори немају прилику да износе научне аргументе када расправљају о модерним догађајима - рекао је Антић.

Тако нешто би било потребно урадити и за Србију, са посебним нагласком на историју Косова и Метохије.

- Када будем писао ширу верзију историје Србије, велики сегмент ће бити посвећен историји Косова, па чак и историји ентитета који себе назива република Косово. Јер то је потреба, они постоје, они живе поред нас, ми их не признајемо и немамо разлога то да учинимо, али треба да их познајемо ако их не признајемо - додао је Антић.

Организатори промоције књиге Српска историја су Градски одбор Удружења "Краљевина Србије" из Бијељине и Народна библиотека "Филип Вишњић".